• 10/10/2012

UTwente werkt aan methode voor betere prostaatkanker detectie

De Nederlandse Universiteit Twente ontwikkelt een methode waarmee je prostaatkanker nauwkeuriger en vroeger kunt detecteren, zonder dat er een pijnlijke biopsie nodig is.

Trefwoorden: #prostaatkanker, #scanner, #Siemens, #Universiteit Twente

Lees verder

Techniek

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGNET -- Dit project wordt onderdeel van het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN), waar medisch onderzoek, onderwijs en dagbehandelingen van patiënten gecombineerd zullen worden.

Het traject van onderzoek tot de uiteindelijke ontwikkeling van een commercieel product zal naar verwachting in 2017 zijn afgerond en heeft een totale omvang van 5,7 miljoen euro. De provincies Overijssel en Gelderland ondersteunen deze ontwikkeling financieel met respectievelijk 1,4 en 0,6 miljoen euro.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Maar liefst één op de vijf Nederlandse mannen krijgt hier in zijn leven mee te maken. Naast het persoonlijke leed is de sociaaleconomische impact van de ziekte enorm.

Om de gezondheid van patiënten te vergroten en de stijgende kosten van de gezondheidszorg te beheersen, zijn een nauwkeurige, vroege diagnose en gerichte behandeling van groot belang. Bestaande tests schieten echter tekort, waardoor er in de praktijk te vaak onterecht prostaatkanker wordt geconstateerd.

Het gevolg: te veel biopsies en overbehandelingen. Daarom is er een groeiende behoefte aan diagnostisch methoden om snel en nauwkeurig de aanwezigheid van prostaatkanker vast te stellen of juist uit te sluiten. Vroege detectie van de ziekte vergroot immers de kansen op succesvolle behandeling aanmerkelijk.

De sleutel tot betere, kosteneffectieve diagnostiek en behandeling van prostaatkanker ligt daarom in de medische beeldvorming. Op de campus van de Universiteit Twente komt naar verwachting in 2013 een volledig geïntegreerde, state-of-the-art 3 Tesla PET-MRI scanner: de Biograph mMR van Siemens. Dit is wereldwijd de eerste scanner die PET en MRI volledig integreert in één apparaat en daarmee de voordelen van beide combineert.

MRI levert morfologische en functionele details op van weke delen, terwijl het PET-gedeelte de activiteit op celniveau en het metabolisme in het lichaam weergeeft. Hiermee wordt het voor het eerst mogelijk om plaats, functioneren en metabolische activiteit van organen tegelijkertijd in één enkel beeld te vatten.

Dit stelt artsen straks in staat in een vroeg stadium nauwkeurig prostaatkanker te diagnosticeren, zonder dat daar dus een biopsie aan te pas hoeft te komen. De beoogde plaatsing van de scanner op de campus van de universiteit, zal uniek zijn in Nederland.

Voor de detectie van prostaatkanker ontbreekt momenteel nog een geschikte probe. Dat is een molecuul dat bindt aan eventuele tumorcellen in de prostaat en dat met PET en MRI in beeld kan worden gebracht. Bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van de probe wordt nauw samengewerkt met belangrijke kennispartners binnen het CMI (UMCG, RUG en RUMCN).

Het traject van ontwikkeling tot een commercieel eindproduct vormt een unieke samenwerking tussen zorgverleners, wetenschappers en ondernemers. Deze samenwerking zal de positie van de regio Oost-Nederland als thuisbasis voor een open innovatiecluster voor medische beeldvorming versterken en leiden tot majeure nieuwe producten, omzet en werkgelegenheid.

De Nederlandse Provincie Overijssel ondersteunt dit initiatief vanuit haar regionaal economisch beleid. Combinatie tussen de sectoren health en top-technologische maakindustrie is één van de speerpunten.

De Nederlandse provincie Gelderland stimuleert en ondersteunt deze projecten in het kader van het Prioritiar Programma Topsectoren en Innovatie, met name food, health en maakindustrie.

Het PET-MRI systeem wordt naar verwachting in de zomer van 2013 in gebruik genomen op de campus van de Universiteit Twente, in The Gallery. Hier vestigt zich de Twentse dependance van het nieuwe Center for Medical Imaging, waar onderzoek en onderwijs op het gebied van medische beeldvorming gecombineerd worden met dagbehandelingen van echte patiënten.

Hiermee komt een unieke medische beeldvormingsfaciliteit beschikbaar voor de regio. Dit betekent een directe verbetering van de patiëntenzorg voor de jaarlijks bijna 2.500 mannen die in Oost- Nederland met prostaatkanker gediagnosticeerd worden.


(GL)