• 16/10/2012
  • |     BB

Leipzig Zoo bootst tropisch regenbos na in nieuwe Gondwanaland-hal

Energiezuinig gebouwbeheersysteem creëert ideaal klimaat voor 300 dieren en 24.000 planten in nieuwe Gondwanaland-hal van Duitse Leipzig Zoo.

Trefwoorden: #Gondwanaland, #Johnson Controls, #Leipzig Zoo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Johnson Controls )

ENGINEERINGNET -- Leverancier Johnson Controls heeft de leefomgeving van een tropisch regenbos nagebouwd in een nieuwe hal van de Duitse Leipzig Zoo.

Filantropisch is het project niet, Johnson Controls installeerde er zijn eigen systeem voor gebouwbeheer dat temperatuur, vochtigheid en helderheid controleert, en kan nu wereldwijd uitpakken met een schitterend paradepaardje. Dat zal ongetwijfeld de nodige aandacht weten te trekken, maar toch, je moet het maar doen.

Zo huizen in het complex van 16.500m² niet minder dan 300 dieren en 24.000 planten. Afhankelijk van de nagebootste regio - Afrika, Azië of Zuid-Amerika - varieert de temperatuur tussen 24 en 42°C en is de vochtigheid tot 80%. Data van de verschillende beheersystemen worden via de 15 subsystemen verzameld.

Het dak van de hal is bedekt met een folie die natuurlijke warmte levert, hierdoor verminderen de operationele kosten. Dat systeem is geïntegreerd met een ventilatiesysteem die de warmte verplaatst en de ideale temperatuur regelt voor de verschillende delen van 'Gondwanaland'.

“Het gebouwbeheersysteem voorziet op de meest efficiënte manier een realistische leefomgeving voor de planten en dieren”, zegt Felix Colsman van Johnson Controls. “Doordat de verschillende systemen samen werken bespaart de zoo kosten, realiseert het een verminderd energieverbruik en heeft het gelukkige bewoners…“

Opgericht in 1878, is de Leipzig Zoo een van de oudste in de wereld en geeft het onderdak aan 850 soorten.