• 19/10/2012

KU Leuven, LRM en stad Genk bouwen een incubator op Thor Park

Gerenommeerde‘Demand Response Aggregation’-specialist Restore vestigt zich in nieuwe 'IncubaThor Wetenschapspark Waterschei'.

Trefwoorden: #lrm, #restore, #thor park

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- KU Leuven, LRM en stad Genk, samen verenigd in de nv 'IncubaThor Wetenschapspark Waterschei', gaven op 10 oktober het startschot voor de bouw van een Energie-incubator op het Thor Park in Genk.

De IncubaThor zal overigens niet lang alleen de skyline van het Genkse wetenschapspark tekenen, ook de bouw van infrastructuur voor EnergyVille is in volle voorbereiding.

De Genkse burgemeester, Wim Dries: “Het Thor Park moet in de toekomst een nieuwe betekenisvolle rol spelen in de ontwikkeling van het economisch weefsel van Genk en Limburg, het moet een inspirerende innovatie plek worden die ondernemers, onderzoekers en werknemers uitdaagt om nieuwe duurzame economische opportuniteiten te verkennen en te ontwikkelen. Onze ambitie vergt sterke partners; Thor heeft er.”

Drager voor de ontwikkeling van het Thor wetenschapspark is ‘smart energy’. Deze ontwikkeling wordt op gang getrokken door de vestiging van EnergyVille op de site. EnergyVille is een Europees erkend onderzoeksinstituut met als partners KU Leuven, VITO en IMEC.

Om deze nieuwe business te kunnen huisvesten wordt naast het gebouw voor EnergyVille de IncubaThor gebouwd.

Het gebouw heeft een bovengrondse oppervlakte van 5850 m², beschikt over 2 halfondergrondse parkeerlagen met in totaal 120 plaatsen, en omvat 4 bouwlagen voor kantoren, in te richten tot een 14-tal units. De incubator wordt uitgebaat als een dienstencentrum, met centraal onthaal en vergaderfaciliteiten. De totale kostprijs van het gebouw bedraagt 8,25 mio euro. Voorzien wordt dat het gebouw klaar is medio 2014.

Bij de invulling van een bedrijvengebouw is het belangrijk een eerste sterk bedrijf te vinden dat de ambities van de ontwikkelaars ondersteunt en anderen goesting geeft om er zich ook te vestigen. REstore zou aan al deze verwachtingen voldoen.

Het is een jong snelgroeiend bedrijf dat over sterke internationale expertise beschikt op gebied van softwareontwikkeling, energiemarkten en industriële automatisering. Het bedrijf optimaliseert vraag en aanbod op de energiemarkt door in te grijpen op de vraagzijde, ook wel ‘Demand Response Aggregation’ genoemd.

Roeland Engelen, head of cleantech & energy bij LRM: “De bereidheid van REstore om een deel van haar activiteiten onder te brengen in de IncubaThor toont aan dat de vooropgestelde strategie werkt. De wisselwerking tussen EnergyVille en innovatieve bedrijven zal een aantrekkingskracht vormen voor het gehele Wetenschapspark.”


(KV) (foto Wim Dries)