• 24/10/2012
  • |     BB

Heijmans mag nieuwe stationstunnel Eindhoven bouwen (+video)

Het Nederlandse ProRail heeft het contract voor de bouw van de nieuwe stationstunnel in Eindhoven gegund aan Heijmans. Het contract heeft een waarde van ruim 32 miljoen euro.

Trefwoorden: #Eindhoven, #Heijmans, #NS Stations, #ProRail

Lees verder

Nieuws

( Foto: Heymans )

ENGINEERINGNET -- Station Eindhoven wordt verbouwd omdat het huidige station niet is berekend op de toekomstige reizigersaantallen.

Naast de huidige tunnel van 8 meter breed wordt daarom een nieuwe tunnel gebouwd van 35 meter breed die ook een belangrijke voetgangersverbinding gaat vormen tussen het noorden en het zuiden van de stad. Naar verwachting zullen er in 2020 dagelijks 115.000 passanten gebruik van maken.

Belangrijk onderdeel van de verbouwing is het verbeteren van de toegankelijkheid van het station voor mindervaliden. In de nieuwe onderdoorgang komen liften en roltrappen naar alle perrons zodat mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn zelfstandig met de trein kunnen reizen.

Voor de gunning is een Europese aanbestedingsprocedure doorlopen waarbij Heijmans naar eigen zeggen 'de economisch meest voordelige aanbieding' heeft gedaan.

De verbreding van de stationstunnel is een samenwerkingsproject tussen ProRail, NS Stations en de gemeente Eindhoven met medefinanciering van het rijk en de provincie Noord-Brabant. Spoorbeheerder ProRail doet samen met Heijmans de uitvoering.

De voorbereidende werkzaamheden beginnen per direct, realisatie start vanaf het 1e kwartaal van 2013 en het volledige werk zal in de zomer van 2016 zijn afgerond. Tijdens het werk zal het station gewoon in gebruik blijven.


ACHTERGROND
Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die de activiteiten op het gebied van vastgoed, woningbouw, utiliteit, wegen en civiel combineert. Heijmans is actief in Nederland, België en Duitsland, telt ruim 8.000 medewerkers en haalt een omzet van 2,4 miljard euro (2011).


Video: