• 24/10/2012
  • |     BB

Kris Peeters steekt Vlaamse ondernemers hart onder de riem

Minister-president steekt KMO's hart onder de riem tijdens opening event 'Ondernemen in Vlaanderen'. "Er zijn nog hoopvolle signalen", stellen ook de inrichters.<br>

Trefwoorden: #Agentschap Ondernemen, #Dow Tessenderlo, #Ford Genk, #Gazellesprong, #Kris Peeters

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Tegen een achtergrond van algemene verslagenheid door de aangekondigde sluiting van Ford Genk, stak Vlaams minister-president Kris Peeters vandaag tijdens de opening van het event 'Ondernemen in Vlaanderen' het bedrijfsleven een hart onder de riem.

Het event voor ondernemers tekent zich hoe dan ook af tegen een Europees economische klimaat dat zorgwekkend blijft.

Dit heeft ook repercussies in Vlaanderen, en dan vooral in de industrie, zoals blijkt uit de jammerlijke sluiting van Ford Genk. Ook bij Dow Tessenderlo gaan meer dan 100 banen voor de bijl.

Dat is (voorlopig) het trieste dieptepunt na vorige week, toen in vijf dagen méér dan 1.000 ontslagen werden aangekondigd.

'Toch zijn er ook hoopvollere signalen te vinden', stellen de inrichters van Ondernemen in Vlaanderen in een persbericht, "vooral voor een beurs die zich voornamelijk op Kmo's richt".

Met een toegevoegde waarde van 45 miljard euro – 50% meer dan 10 jaar geleden - zijn de Kmo's intussen goed voor een kwart van de toegevoegde waarde van de totale private sector.

Bovendien zijn nog steeds veel nieuwe starters. Volgens cijfers van de Studiedienst van de Vlaamse regering – die Btw-plichtigen als criterium gebruikte – werden in de eerste zes maanden van dit jaar 23.382 nieuwe Vlaamse bedrijven opgestart.

Dat zijn er 2,1% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 7% meer dan in het eerste semester van 2010.

De Vlaamse Overheid ondersteunt de beurs Ondernemen in Vlaanderen dan ook volop. Deze steun vertaalt zich voornamelijk in een sterke aanwezigheid van het Agentschap Ondernemen.

Op Ondernemen in Vlaanderen stelt het Agentschap Ondernemen belangrijke nieuwe beleidsprojecten voor, zoals het beleid voor vrouwelijke ondernemers, het nieuw industrieel beleid, het masterplan opvolging en overnamen en ‘De Gazellesprong’, het beleid voor groeiondernemers.

Minister-president Kris Peeters onderstreept dat 'gazellen als snelgroeiende ondernemingen een belangrijke economische rol spelen, omdat zij meestal zeer innovatief en exportgericht zijn, en op die manier voor heel wat nieuwe werkgelegenheid zorgen.'

Zo werd becijferd dat de top 10 van de snelste groeiers in omzet verantwoordelijk zijn voor niet minder dan 42 % van de totaal nieuw gecreëerde voltijdse banen in de Vlaamse economie.

Wij doen alvast onze hoed af voor de inrichters en hun positivisme in donkere tijden..