• 24/10/2012
  • |     BB

Ford Genk: integrale verklaring van minister-president Peeters in Vlaams Parlement

Voor wie niet bang is van een stevige brok tekst: de integrale verklaring zoals minister-president Kris Peeters die vandaag in het Vlaams Parlement aflegde. Onversneden.

Trefwoorden: #ford, #ford genk, #kris peeters

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ford )

ENGINEERINGNET.BE -- Deze namiddag legde Kris Peeters een officiële verklaring af in het Vlaams Parlement. Daaruit blijkt dat alle subsidies voor investeringen en opleidingen bij Ford Genk direct 'on hold' gezet worden, met mogelijke terugvordering van reeds toegekende budgetten.

Maar dat is slechts één van de acties die de Vlaamse regering wil ondernemen. Wij schotelen u alvast de volledige tekst van de verklaring van de minister-president voor.


"Mijnheer de Voorzitter,
Beste collega’s,

Dag op dag 50 jaar geleden startte de bouw van Ford Genk. Maar wat een feestdag had moeten zijn, is veranderd in een bijzonder donkere dag voor Genk, voor Limburg, voor Vlaanderen. De aangekondigde sluiting van Ford Genk is een mokerslag voor de duizenden werknemers en hun families, zowel van Ford Genk als van de toeleveranciers.

Ik wil daarom in de eerste plaats, in naam van de voltallige Vlaamse regering, mijn medeleven aan de werknemers en hun families aanbieden.

Dit is een groot verlies. Want Ford Genk is meer dan een fabriek. Het is het centrum van het Limburgs economisch én sociaal weefsel. Elke Limburger heeft wel een buur, een vriend of een familielid die bij “de Ford” of bij zijn toeleveranciers werkt.

Deze fabriek heeft mensen uit de meest uiteenlopende culturen bijeengebracht, en hen aan een gezamenlijk, groots project laten werken. In de afgelopen halve eeuw werden miljoenen auto’s geproduceerd door tienduizenden werknemers die er het beste van zichzelf hebben gegeven.

Inderdaad, beste collega’s, Ford Genk was en is een zeer performante fabriek. Niet dankzij het management in Keulen of de directie in Detroit. Wel dankzij de tienduizenden werknemers die er de afgelopen 50 jaar hebben bewezen dat Vlaanderen gekend staat voor haar baanbrekend vakmanschap.

De aankondiging van de Ford-directie dat Ford Genk tegen het einde van 2014 zal dichtgaan, is dan ook ronduit onbegrijpelijk. Zij stellen dat de sluiting van de plant van Genk hun enige optie is, omwille van de slechte verkoopscijfers. Ze vonden niet genoeg kopers voor hun product.

Dit is dus een faling die op het conto van Detroit en Keulen moet geschreven worden, niet op die van de werknemers en de toeleveranciers. Maar jammer genoeg zijn die laatste vandaag wel het slachtoffer.

Beste collega’s,
In november 2010, minder dan 2 jaar geleden, ondertekenden wij nog het Toekomstplan voor Ford Genk. De engagementen waren duidelijk: de productie van de nieuwe Mondeo, S-Max en Galaxy zouden in Genk blijven. Ook de vakbonden hadden zich in dit plan geëngageerd en daarbij de nodige water bij de wijn gedaan. Vandaag wordt het engagement eenzijdig doorbroken. De markt heeft het plan ingehaald. Het vertrouwen dat vele mensen hadden in deze overeenkomst, wordt daarmee geschaad.

De werknemers hebben in de afgelopen jaren grote inspanningen geleverd op vlak van kostenbesparingen. Precies om de toekomst van Ford Genk te vrijwaren.

En ook alle betrokken overheden hebben in de afgelopen jaren dit bedrijf volop gesteund. Steeds met één doel voor ogen: een verankering van de fabriek en de garantie op een duurzame tewerkstelling.

De Vlaamse regering heeft in de afgelopen tien jaar 43,5 miljoen euro ondersteuning uitbetaald aan Ford Genk.

Drie dossiers zijn vandaag nog niet volledig afgerond. Daarvan is nog een openstaand saldo van 1,26 miljoen euro. Er werd ook 3,5 miljoen euro toegekend, maar nog niet in uitvoering gebracht. Het gaat hier om een dossier investeringssteun van Ford Lommel en een dossier van IWT. Tenslotte zijn er voor de nieuwe Mondeo 4 dossiers principieel beslist door de Vlaamse regering voor een totaal bedrag van 28 miljoen euro.

Alle lopende dossiers worden on hold gezet tot we duidelijkheid hebben over de tewerkstelling van betrokken werknemers. Want dat is wat er nu voor ons primeert. En als de voorwaarden niet zijn nageleefd, zal er worden teruggevorderd. Voor projecten die niet uitgevoerd worden, zal er uiteraard geen cent betaald worden.

Naast deze steundossiers heeft VDAB steeds nauw samengewerkt met Ford Genk voor de opleiding en begeleiding van de nieuwe werknemers.

Maar ook de stad Genk heeft engagementen genomen. Kijk maar naar de ondersteuning van de ontwikkeling van een kostenefficiënte plant, door onder andere de herziening van het systeem van de motorenbelasting. Ook heeft de stad initiatieven genomen op het vlak van de brandweerhervorming en een bedrijfsvervoerplan.

Tot slot mogen we niet vergeten dat Ford Genk tot op vandaag beroep kan doen op de tijdelijke werkloosheid die door de RVA ter beschikking wordt gesteld. Dit is een belangrijk instrument in een conjuncturele cyclus. Bovendien kon het bedrijf rekenen op de ploegenpremie die de federale overheid ter beschikking stelt.

De overheden en de werknemers hebben dus op alle niveaus inspanningen geleverd om het ondernemingsklimaat voor Ford Genk zo goed mogelijk te maken.

Deze beslissing, beste collega’s, is dus inderdaad een mokerslag. De directe impact van deze beslissing is erg groot. We moeten rekening houden met een totaal verlies van 10.000 jobs. Een sluiting of herstructurering van dergelijke omvang is ongezien. Enkel de sluiting van de mijnen was wellicht in aantal jobs nog omvangrijker.

Maar uit dat verhaal moeten we vandaag hoop puren. De Limburgers hebben al eerder bewezen dat ze een ongekende veerkracht hebben. Wie twintig jaar geleden de kompels een laatste keer uit de schacht zag komen, zou niet hebben kunnen vermoeden dat deze provincie vandaag opnieuw zou bruisen van de activiteit.

De ondernemende geest, de creativiteit van deze mensen, zullen ook nu weer de kern vormen van een nieuwe reconversie.

En de Vlaamse regering zal alle middelen inzetten om hen daarin te ondersteunen.

In het overleg dat we deze middag hadden, hebben we aan de Europese Ford-directie laten weten dat we in Vlaanderen verder willen gaan in de transformatie van de automotive industrie naar een innovatieve mobiliteitsindustrie.

De innovatieve toeleveranciers in de sector kunnen een pioniersrol spelen in die transformatie. Denk maar aan LMS dat werkt aan duurzaamheid, Grammer EIA Electronics die het interieur van de wagens innoveren. Er zijn de sensoren van Melexis, de coatings van Nitto Europe, en de transmissies van Punch Power Train. Die bedrijven hebben een enorme know how die we niet mogen verloren laten gaan. We hebben uitdrukkelijk aan de Ford–directie gevraagd dat de toeleveranciers kunnen blijven functioneren in het Ford-Europe-netwerk.

Daarom blijft de Vlaamse regering Flanders Drive ondersteunen. Deze competentiepool kan de automotive sector ondersteunen om inderdaad op innovatie te blijven spelen. Op producten en diensten die wel voldoende afzet vinden.

Ook Energyville kan hierin een actieve rol opnemen, voor wat betreft de samenwerking voor nieuwe energievriendelijke oplossingen. We houden ook de proeftuin elektrische voertuigen aan.

Uiteraard hebben we bij Ford aangedrongen om de mogelijkheden te onderzoeken voor overnames en om de infrastructuur door andere producenten te laten gebruiken. NedCar in het Nederlandse Born is een daar een goed voorbeeld van.

Beste collega’s,
Deze beslissing is een tragedie, dat zal niemand ontkennen. Maar we blijven vandaag niet bij de pakken zitten. In de komende uren, dagen en weken worden heel wat zaken in gang gezet:

1) In het kader van de wet Renault zal Ford het gesprek met de vakbonden moeten aangaan. Er zal daarbij naar alternatieven gezocht moeten worden. Dit is op de eerste plaats een overleg tussen de vakbonden en het bedrijf, maar uiteraard zullen we waar nodig en mogelijk de werknemers en de vakbonden in dit proces bijstaan.

2) We zullen deze namiddag de impact van de beslissing op de Limburgse economie en samenleving bespreken met de gouverneur en deputatie, de burgemeester van Genk en de sociale partners. Ook de federale regering zal hierbij betrokken zijn.

3) Deze middag zullen we met de sectorale partners ook apart de beslissingen en verdere acties bespreken.

4) De begeleiding van de werknemers van Ford en toeleveranciers wordt georganiseerd. VDAB is klaar om met de vakbonden en het bedrijf te overleggen op welke manier de overgang naar de arbeidsmarkt zo vlot mogelijk kan verlopen. VDAB heeft ervaring opgedaan bij de sluiting van Opel Antwerpen in 2010. Meer dan 60% van die ontslagen werknemers vond inmiddels een job. En dit in een ruime waaier van sectoren zoals de transport- en logistieke sector, de metaal- en de automotive sector.

5) Tot slot zal de Vlaamse regering onverkort verder gaan met de uitvoering van het Nieuw Industrieel Beleid. De transformatie van de industrie moet verder ondersteund worden, ook in de automotive sector. We maken werk van een verdere uitbouw en hernieuwing van Flanders Drive. En we zetten verder in op de internationalisering van onze bedrijven. Vandaag nog start een missie van Flanders Investment & Trade met vertegenwoordigers van Agoria, Ernst&Young en Flanders Drive, die diverse Chinese constructeurs meer informatie zullen verschaffen over investeren in Vlaanderen. Limburg moet de regio bij uitstek worden waar we de transformatie van het industriële weefsel versterken zullen.

Beste collega’s,
In mijn septemberverklaring zei ik het al: “de hoop op een betere toekomst, is een vlam die we niet laten uitdoven”. Dat mogen we vandaag niet vergeten. “Geen nacht zo lang die niet tot daglicht leidt” .

In de donkerste uren, is de Vlaming op zijn sterkst. Onze veerkracht hebben we al vele malen bewezen, en dat zullen we deze keer opnieuw doen.

Aan de getroffen werknemers en hun families zeg ik daarom dit: u bent vandaag niet alleen. Dit is een verlies voor heel Vlaanderen dat gedragen zal worden door heel Vlaanderen. Wij zullen hard strijden om het jobverlies te beperken en nog harder strijden om degenen die hun job verliezen, aan een nieuwe toekomst te helpen.

Ik dank u. "