• 07/12/2012
  • |     BB

eGov-award 2012 voor webcamloket van Stad Mechelen

De Stad Mechelen ontwikkelde een loket waarbij de burger via een webcam in gesprek gaat met een ambtenaar. Beter nog: ze kunnen samen meteen een e-formulier afstempelen en in orde brengen.

Trefwoorden: #agoria, #eGov-Award, #intellistamp, #mechelen, #webcamloket

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria )

ENGINEERINGNET.BE -- Het is de negende maal dat Agoria de eGov-Awards organiseert. “Dit jaar dienden steden en gemeentes de helft van de projecten in, meer dan andere jaren,” zegt Baudouin Corlùy, directeur van de ICT-sector van Agoria.

Opvallend is dat de nieuwe projecten hebben steeds meer te maken met de loketfunctie. “De overheden bouwen gebruiksvriendelijk internetloketten uit, met de nieuwste technologieën als mobiele apps en Geo-ICT”, aldus Corlùy.

Het beste e-loket was dat van de stad Mechelen. Dat is een wereldwijde primeur, aldus Agoria. Een burger die van thuis uit de website bezoekt kan over bepaalde onderwerpen en op bepaalde tijdstippen bijstand krijgen van een ambtenaar via webcam (of tekstchat).

Maar het systeem is naar verluidt veel meer dan gewoon 'chatten'. Je krijgt ook directe hulp en ondersteuning: zo kan de ambtenaar het scherm delen. In de ICT-wereld is dat niet nieuw: veel bedrijven geven op de manier al support op afstand.

Wel nieuw is dat Mechelen als eerste openbaar bestuur via digitale stempels tijdens het chatten documenten in orde kan brengen voor de aanvrager. In de startfase kunnen zo tot 5 e-formulieren en attesten van een wettelijke digitale handtekening voorzien worden. Het document behoudt bovendien zijn legale waarde wanneer het afgeprint wordt.

Doelstelling was het afleveren van 150 'Intellistamp'-documenten per week, maar momenteel zit men naar verluidt reeds aan meer dan 300. Onmiskenbaar een succes dus.


ACHTERGROND
Ook in de prijzen vielen DISCIMUS van het Agentschap Onderwijsdiensten, TELEMARC van de kanselarij van de eerste minister, GIAM van de RSZ en Fedict en de eBox van de RSZ en Kruispuntbank Sociale Zekerheid.

OP DE FOTO
Van links naar rechts: Patrick Slaets (Agoria), Tom Andries (Webmaster-coördinator voor de Stad Mechelen) en Erik Laga (Stadssecretaris – Stad Mechelen).