• 16/01/2013
  • |     BB

Anglo Belgian Corporation ontwikkelt ultrakrachtige dieselmotor

Dit is Belgisch: de Gentse constructeur Anglo Belgian Corporation ontwikkelt Cristal, een dieselmotor van 6 meter breed en 5 meter hoog. Er komt een nieuwe productiehal van 40 miljoen euro.

Trefwoorden: #abc, #Anglo Belgian Corporation, #Berckmoes, #dieselmotor, #IMO-3, #iwt, #Tim Berckmoes

Lees verder

Techniek

( Foto: ABC )

ENGINEERINGNET.BE -- Al honderd jaar lang produceert het Gentse bedrijf Anglo Belgian Corporation dieselmotoren. Maar nu lijkt het Vlaamse bedrijf zijn concurrenten weer een stapje voor te zijn: met de steun van het IWT - het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie - ontwikkelde het een ultrakrachtige hightech dieselmotor: de Cristal.

Die motor is een mastodont van 6 meter breed en 5 meter hoog die 55 ton weegt. Kostprijs: ongeveer 1 miljoen euro. Door de invoering van innovatieve technologie zoals EGR, 2-traps turbo oplading en een geoptimaliseerd 'common rail'-systeem, is de IMO-3 emissienorm zonder gebruik van katalysator haalbaar.

Daarnaast zorgen deze nieuwe technologieën voor een efficiënt brandstof- en olieverbruik. 'We zijn de concurrentie 4 jaar voor", stelt CEO Tim Berckmoes.

Met de hightech ontwikkeling wil het bedrijf - met 30 werknemers en 65 miljoen euro omzet - voet aan de grond krijgen in de markt van de grote vaartuigen, zoals cruise-, container- en marineschepen. Maar de motor kan bijvoorbeeld ook een elektriciteitscentrale of dieselwagon aandrijven.

En er komen bovendien 50 tot 100 extra arbeidsplaatsen bij en ABC bouwt ook een volledige nieuwe fabricagehal, goed voor een investering van 40 miljoen euro. Ondanks het succes denkt ABC er dus duidelijk niet aan om naar het buitenland te verhuizen.

"Waarom zouden we?", vraagt Berckmoes zich in de nieuwsbrief van het IWT af, "Hier houden we onderzoek, productie en engineering bij elkaar. Bovendien hebben we geen last van communicatieproblemen of logistieke vertragingen. We produceren al 100 jaar in België, en dat blijft ook zo."