• 26/10/2012

Kunstwerk en 500.000 euro voor Simon Stevin Meester-winnaar

Bio-robotica onderzoeker Frans van der Helm krijgt Simon Stevin Meesterprijs 2012.

Trefwoorden: #bio-robotica, #biorobotica, #Frans van der Helm, #simon stevin meester

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- Tijdens het STW-Jaarcongres reikte secretaris-generaal Chris Buijink van het ministerie van EL&I de Simon Stevin Meester-prijs uit aan prof. dr. Frans van der Helm van de Nederlandse TUDelft.

Samen met een kunstwerk ontving van der Helm 500.000 euro, te besteden aan onderzoek.

Tijdens zijn dankwoord droeg Van der Helm een prototype van een bionisch pak. Het pak registreerde verschillende functies in zijn lichaam terwijl hij sprak. Op twee grote schermen achter hem was daardoor onder meer te volgen hoe hoog zijn hartslag was en waar hij zijn ogen op richtte.

Van der Helm is expert op het gebied van bio-robotica.

*Hij leidt het landelijke onderzoeksprogramma NeuroSIPE, dat zich richt op de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en technieken voor de diagnose en de monitoring van aandoeningen aan het centrale en het perifere zenuwstelsel.

*Ook leidt hij het landelijke onderzoeksprogramma H-haptics. Daarin wordt een nieuwe generatie haptische feedbacksystemen ontwikkeld. Het kenmerk van haptisch is dat de robotsystemen de mens die er mee werkt letterlijk het gevoel geven dat hij voelt wat de robot doet, en dat leidt tot veel betere prestaties in het (veelal op afstand) werken met die machines.

“Ik wil dat onze kennis toegepast wordt in het ziekenhuis en dat kan alleen als bedrijven er een apparaat van maken dat verkocht wordt. Daarom past STW zo goed bij ons,” aldus Van der Helm.

De vertaling van zijn fundamentele werk naar toepassingen is wat het werk van Van der Helm zo uitmuntend maakt, klonk het.


(KV)

Foto Bram Saeys/STW: Simon Stevin Meester Frans van der Helm in zijn bionisch pak.