• 31/10/2012

Belgische daglicht-zonnecel toch geen nieuwe uitvinding?

De Genkenaar Patrick Lantin claimde in Het Belang Van Limburg onlangs de ontdekking van een daglichtcel voor zonnepanelen. De zonne-industrie en zijn verdelers zijn niet akkoord.

Trefwoorden: #energie, #Futech, #Patrick Lantin, #zonnecel, #zonnepaneel, #zonnepanelen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Stampmedia )

ENGINEERINGNET.BE -- De Genkenaar Patrick Lantin beweerde in een recent artikel van Het Belang Van Limburg dat zijn ontdekking van de daglichtcel de zonnepanelen weldra helemaal passé zouden maken.

Het lijkt inderdaad een gat in de markt: een lichtcel met amorf structuur die organisch, plooibaar en doorzichtig is. De productie ervan is maar liefst 600 keer sneller dan die van de klassieke zonnecel. Daarnaast is ze goedkoper en ligt de capaciteit 40% hoger.

In geval van zonarmoede kan het rendement van de ordinaire zonnecel niet anders dan achterblijven op de daglichtcel. “Mooie woorden en heel wat onwaarheden”, reageert project manager van Futech Ismaël Ben-Al-Lal.

Zonnepaneel spant de kroon
“Ik had al het een en ander opgevangen over deze zogenaamde uitvinding”, vertelt Ben-Al-Lal. “Met onze expertise en opvolging van de laatste technologieën kan ik zeggen dat het product van de Genkenaar het zonnepaneel niet van zijn troon zal stoten in de groene-energiesector.”

Het Belgische bedrijf Futech installeert zonnepanelen en levert daarbij een nauwkeurige opvolging van het proces. Daarnaast zijn de zaakvoerders gewezen leden van het Solar Team waarvan de inmiddels beroemde zonnewagen 3.000 km aflegde in de Australische woestijn.

Zonnecel = daglichtcel
Volgens de project manager zijn de zonnecel en de zogenaamde daglichtcel in principe een en hetzelfde gegeven. Dat vooral de uitvinding van Patrick Lantin voldoende zou renderen in geval van zonarmoede klopt dus niet.

“Bovendien begrijp ik niet waarom men van een uitvinding spreekt. Men kan al jaren zelf dergelijke lichtcellen printen om binnen de huiselijke kring stroom te genereren”, verklaart Ben-Al-Lal.

Als tegenreactie sust Lantin de gemoederen. “Ik heb nooit gezegd dat ik de uitvinder van deze technologie ben, enkel van een toepassing erop.”

Appels en peren
Manager Ben-Al-Lal ontkracht ook de argumenten van levensduur en prijsverschil waar Lantin wél nog aan vasthoudt.

“De marktevolutie toont aan dat de aanschaf van zonnepanelen tegenwoordig erg voordelig is. Denk alleen nog maar aan de premies die eraan vasthangen. Het aankoopbedrag verdien je op termijn helemaal terug”, redeneert hij.

“Trouwens, de eindproducten naast elkaar plaatsen, is appels met peren vergelijken”, besluit Ben-Al-Lal.


(Bron: StampMedia, Lieselotte Wröbel)