• 05/11/2012

Engineering tilt fietsen naar hoger niveau

Fietsontwerpers op kruispunt: “Ofwel blijven ze werken volgens trial and error, ofwel gebruiken ze moderne engineeringtools die de dynamica en besturing van fiets en berijder modelleren”

Trefwoorden: #fietsen, #fietsontwerp, #jodi kooijman

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Met moderne engineeringtechnieken kunnen fietsontwerpers veel beter en sneller inspelen op de specifieke wensen van de verschillende doelgroepen. Dat stelt Dr. ir. Jodi Kooijman, van de Nederlandse TU Delft.

Volgens hem staan fietsontwerpers vandaag op een kruispunt. Ze moeten kiezen tussen 2 opties.

“Aan de ene kant kunnen ze, zoals gebruikelijk, via langdurige trial and error proberen de huidige ontwerpen te verbeteren.”

“Aan de andere kant kunnen ze de zaken op een veel structurelere manier aanpakken. Dit is tegenwoordig goed mogelijk door moderne engineeringtools die de dynamica en besturing van fiets en berijder kunnen modelleren.”

“De tweede manier heeft mijn sterke voorkeur. Het kost minder tijd om een ontwerp op die manier te ontwikkelen en je kunt veel preciezer en handiger inspelen op verschillende wensen van verschillende types fietsers. Bijvoorbeeld op het gebied van stabiliteit van de fiets. Voor de ene groep is immers een grotere stabiliteit gewenst dan voor een andere.”

De markt van fietsfabrikanten is, mede door een grote versnippering, vrij ouderwets, meldt Kooijman nog. Fietsontwerpers doen volgens hem eigenlijk nooit iets echt nieuws, maar bouwen voort op traditionele inzichten. Ook als die niet blijken te kloppen!

Aan het basisontwerp van de fiets is dan ook al honderd jaar niets wezenlijks meer veranderd, stelt hij.

“Wij proberen daar aan de TU Delft iets aan te veranderen. Met het door ons ontwikkelde model kunnen fabrikanten gericht sleutelen aan de stabiliteit van hun fietsen. Dat kan zeker ook interessant zijn voor ligfietsen, vouwfietsen en bakfietsen.”


(KV)