• 14/11/2012
  • |     BB

Agoria: 'impact Europese actiedag bij technologiebedrijven beperkt'

De impact van de Europese actiedag van de vakbonen blijft in het grootste deel van het land erg beperkt, zo blijkt uit een rondvraag van technologiefederatie Agoria bij zijn leden.

Trefwoorden: #agoria, #caterpillar, #CMI, #Ensival Moret, #Esco, #FN Herstal, #Magotteaux, #Mécamold, #Technical Airborne Components

Lees verder

Nieuws

( Foto: Agoria, Thierry Castagne )

ENGINEERINGNET.BE -- In de meeste technologiebedrijven wordt vandaag gewoon gewerkt. In de Luikse regio is wel grote hinder bij de bedrijven, daar liggen een vijftiental grote productiebedrijven plat, waaronder FN Herstal, CMI, Magotteaux, Technical Airborne Components, Ensival Moret, Mécamold en Esco.

Ook in de regio rond Charleroi in Henegouwen lijden enkele grote ondernemingen zoals Caterpillar en Sonaca volledig productieverlies. Verder zijn er enkele stakingspiketten bij grote ondernemingen, maar werkwilligen worden binnengelaten.

De Waalse metaalvakbonden van het ABVV (MWB) waren de enige die een 24-urenstaking hebben uitgeroepen in de technologiesectoren.

Thierry Castagne, directeur-generaal van Agoria Wallonië: "De MWB wil naar eigen zeggen de relance van de industrie, maar met de acties van vandaag verzwakken zij de positie van de Waalse industrie en vergroten ze het risico op klantenverlies en verlies van investeringen en jobs. Wanneer gaat men inzien dat om de werkgelegenheid te behouden, iedereen zich zal moeten aanpassen aan de snel evoluerende noden van de moderne industrie?"

Bij Audi Brussels is een meerderheid van de medewerkers aanwezig, maar verloopt het productieproces gezien de afwezigheid van de interimkrachten in moeilijke omstandigheden.

In de Vlaamse provincies worden geen acties gemeld. Hier en daar worden bijzondere ondernemingsraden en personeelsvergaderingen georganiseerd. Op andere plaatsen worden pamfletten uitgedeeld.

Er is ook wat hinder door acties bij de overheidsbedrijven NMBS en TEC. Hierdoor raken een aantal medewerkers naar verluidt niet op hun werkplaats wat in sommige gevallen een impact heeft op het normale productieverloop.