• 21/11/2012

Studenten van het UT winnen NRG Battle

De UT-studenten Rianne Elizen en Ilja Kamphuis hebben dinsdag in Groningen de NRG Battle gewonnen, een wedstrijd waarin zestig teams oplossingen bedachten voor een energieprobleem.

Trefwoorden: #energieproblemen, #NRG Battle, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Het team met Rianne en Ilja verzon een manier om de opbrengst te verhogen van blauwe energie, de energie die vrijkomt als je zoet water door een membraan in zout water laat stromen.

De studenten mogen binnenkort dit idee uitleggen in en korte documentaire op National Geographic.

Zestig teams deden mee aan de NRG Battle, waarin cases van bedrijven moesten worden opgelost. De finale was gisteren in Groningen.

Hier presenteerden veertien overgebleven teams uit de voorronden hun concept. Ilja en Rianne werkten hun case van opdrachtgever Fujifilm uit samen met een student uit Groningen, een uit Delft en een Saxion-student.

‘Normaal worden zeewater en rivierwater gebruikt bij het winnen van blauwe energie’, legt Rianne hun idee uit.

‘Nadelen daarvan zijn dat het rivierwater concurreert met de drinkwatervoorziening en dat de verschillen tussen zout en zoet eigenlijk te klein zijn om een hoge energieopbrengst te krijgen.’

‘Per vierkante meter membraan kun je veel meer energie winnen als je een zoutere oplossing gebruikt naast het zoete water. In onze metingen in een lab op de UT scheelde dat al bijna een factor vijf.’

Het team met Rianne en Ilja bedacht ook een oplossing om te voorkomen dat het gemengde water vervolgens geloosd moet worden.

Rianne: ‘We wilden het systeem gesloten maken. Dat kan door het mengsel te destilleren met mebraandestillatie zodat je weer heel zout en zoet water krijgt.

Daar kun je de energie uit afvalwarmte van een kolencentrale voor gebruiken. We hebben berekend dat we in ons systeem van die restwarmte tot een kwart kunnen omzetten in extra energie.’


(GL)

Op de foto (Universiteit Twente): et winnende team met Rianne en Ilja staand in het midden.