• 27/11/2012

RV Belgica test satellietnavigatie voor schepen

Europese Commissie ziet testproject satellietnaviagatie als project met groot potentieel voor transportsector op zee en in binnenwateren.

Trefwoorden: #egnos, #gps, #maritiem verkeer, #rv belgica

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het onderzoeksschip RV Belgica test nu ook satellietnavigatie voor schepen. Zo wordt de mogelijkheid van het gebruik van het Europese satellietnavigatiestysteem EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) voor maritieme doeleinden bestudeerd.

RV Belgica is een onderzoeksschip van de Belgische regering, en wordt bemand door de Belgische Koninklijke Marine.

Het beheer van de Belgica en haar wetenschappelijke uitrusting, evenals de organisatie en planning van de wetenschappelijke zeereizen, worden door de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium, kortweg BMM, uitgevoerd.

Met de resultaten die RV Belgica verzamelt, wordt onderzocht hoe het EGNOS, dat initieel ontwikkeld was voor de luchtvaart, ook gebruikt kan worden om maritiem verkeer te begeleiden.

EGNOS is een systeem dat de nauwkeurigheid van Amerikaanse GPS-signalen verbetert door middel van 3 geostationaire satelliettransponders die het hele Europese gebied bestrijken.

EGNOS kan nu gebruikt worden voor transport zowel op land als op zee. ESA wil begrijpen hoe de signalen door de zee, de havens of omliggende schepen gereflecteerd worden.

Op RV Belgica werden 3 ontvangers geïnstalleerd. Zij ontvangen de signalen van EGNOS, alsook de signalen van de eerste Galileo-satellieten. Deze ontvangers geven continu de satellietnavigatiesignalen door, zodat ESA ziet hoe het systeem reageert tijdens verschillende zeecondities, wanneer het schip beweegt of niet, in volle zee of bij het naderen van een haven.

De wetenschappelijke onderzoekstaken van RV Belgica zorgen ervoor dat de ontvangers in verschillende intrigerende en bijzondere gebieden komen waar normaal geen signalen ontvangen worden, zoals middenin een windmolenpark.

De Europese Commissie, die de EGNOS-toepassingen beheert, ziet dit als een project met een groot potentieel voor de transportsector op zee en in binnenwateren.


(KV) (foto wikipedia)