• 29/11/2012

DEME doopt cutterzuiger 'Amazone'

DEME's nieuwe, zelfvarende cutterzuiger pakt uit met een totaal geïnstalleerd vermogen van maar liefst 12.860 kW.

Trefwoorden: #amazone, #deme

Lees verder

Nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE -- Vandaag werd de nieuwe, krachtige cutterzuiger ‘Amazone’ in Singapore gedoopt.

Doopmeter was mevrouw Monique Marcourt-Defrêne, echtgenote van de heer Jean-Claude Marcourt, minister van Economie, KMO’s, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën van de Waalse regering.

De nieuwe, zelfvarende cutterzuiger pakt uit met een totaal geïnstalleerd vermogen van maar liefst 12.860 kW. Met behulp van een ingebouwd bakkenlaadsysteem lost de ‘Amazone’ baggermateriaal zowel via de standaard drijvende leiding als rechtstreeks in een barge die langszij is vastgemaakt. Dankzij dit extra losvermogen kan tijdens het walpersen een grotere afstand worden afgelegd tussen het bagger- en het opspuitingsgebied.

De ‘Amazone’ werd speciaal uitgerust voor het baggeren van harde rotsformaties. De speciaal ontworpen rotssnijkop garandeert een hoge output en minder onderbrekingen dankzij een geavanceerd systeem waarmee de cuttertanden snel vervangen worden. Bovendien wordt er dankzij het verbeterde hydraulische ontwerp minder ‘gemorst’ en zijn de wrijvingsoppervlakken van de uiterst duurzame tandadapters zo goed als onderhoudsvrij.

De ‘Amazone’ kan tot een diepte van 30 m baggeren en werd net als zusterschip ‘Al Jarraf’ gebouwd op de ASL scheepswerf in Singapore.

DEME evolueert steeds meer van aannemer naar de rol van all-in dienstverlener. Naast een verdere groei van kernactiviteiten zoals baggeren en landwinning spitst de Groep zijn aandacht ook toe op nieuwe projecten en uitdagingen in het domein van nearshore en farshore hernieuwbare energie, offshore olie- en gasactiviteiten en mineraalwinning op zee.


(KV)