• 07/12/2012
  • |     BB

CREG keurt netvergoeding voor particuliere zonne-installaties goed

De CREG gaat in op het verzoek van de Vlaamse distributienetbeheerders om onder meer particuliere eigenaars van zonnepanelen een netvergoeding te laten betalen.

Trefwoorden: #creg, #micro-www, #wkk, #zonnepaneel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engensa )

ENGINEERINGNET.BE -- Bezitters van zonnepanelen – of eigenlijk uitbaters van kleine energiecentrales, want dat zijn ze – zullen vanaf 1 januari 2013 een vaste heffing per jaar moeten betalen of een 'slimme' elektriciteitsmeter laten plaatsen. Dat heeft de CREG beslist, die daarmee ingaat op het verzoek van de Vlaamse distributienetbeheerders.

Het gaat niet alleen om eigenaars van zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld van micro-WKK's of kleine windturbines, kortom om alle productie-installaties met een vermogen dat kleiner dan of gelijk is aan 10 kW.

De netbeheerders willen hiermee remediëren aan wat ze als 'discriminatie' bestempelen. Het probleem is dat de thans geïnstalleerde elektriciteitsmeters nogal eenvoudig zijn. Ze geven niet aan hoeveel elektriciteit aan het net is geleverd, maar enkel het verschil tussen productie en afname van elektriciteit.

Het kan dus best dat bijvoorbeeld een installatie met zonnepanelen in de zomer veel in het net pompt, wat in de winter dan gecompenseerd wordt door een groot eigen verbruik. En dat is geen realistische en faire berekeningsmethode, aldus de Vlaamse beheerders van de distributienet, want de installatie heeft mogelijk véél meer vermogen aan het net geleverd dan uit dat verschil blijkt. En de eigenaar draagt niet bij aan de netkosten die zijn netinjectie meebrengt. Dat is niet fair én discriminatie, want de andere consumenten kunnen niet van dat voordeel genieten.

CREG op zijn website: 'Kleine producten betalen niet voor de dekking van de netkosten terwijl ze deze netten wél gebruiken om de eigen productie die hun behoefte overschrijdt, van de hand te doen en om elektriciteit af te nemen die ze nodig hebben en die niet door hun eigen productie wordt gedekt'. Met andere woorden: CREG is van mening dat zowel kleine als grote elektriciteitsproducenten voor de netkosten moeten opdraaien.

De eigenaars van zonnepanelen – de grootste groep producenten – worden daarom voor een dubbele keuze gesteld. Of een extra intelligente meter installeren, die de afname en de injectie van elektriciteit realistisch meet en waarop dus de reële netkost kan berekend worden, of een heffing betalen. Dat laatste is een vast bedrag per kW geïnstalleerd vermogen.

De CREG stelt wel duidelijk dat de inkomsten die hieruit voortvloeien, 'door de distributienetbeheerders zullen worden aangewend om hun huidige tekorten die aan de netgebruikers zouden worden doorgerekend, te verminderen of om de toekomstige tarieven van alle gebruikers te doen dalen'.

In de praktijk komt dit naar op gemiddeld 53 euro per geïnstalleerde kW. Of in geval van een particuliere installatie (van ongeveer 4,8kW) ongeveer 250 euro die voortaan aan netvergoeding moet betaald worden.

CREG geeft bovendien aan dat particulieren waarschijnlijk beter af zijn met het vaste tarief.