• 10/12/2012
  • |     BB

Solvay vervangt Rhodia- door eigen 'Chemistry for Future'-wetenschapsprijs

Solvay vervangt 'Pierre-Gilles de Gennes'-prijs van overgenomen Rhodia op door eigen 'Chemistry for the Future Solvay Prize'.

Trefwoorden: #lund, #rhodia, #solvay, #Wennerström

Lees verder

research

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE -- Naar aanleiding van de 150e verjaardag van de oprichting van Solvay, roept de chemiegroep een nieuwe wetenschappelijke prijs in het leven: de 'Chemistry for the Future Solvay Prize'.

Tegelijkertijd verdwijnt een andere gerenommeerde prijs: de 'Rhodia-Pierre-Gilles de Gennes'-award voor Wetenschap en Industrie, een award die in 2008 in het leven was geroepen door het inmiddels overgenomen Rhodia.

'In geest en opzet vindt hij voortzetting in de nieuwe prijs voor de chemie van de toekomst', zo stelt de onderneming op zijn website.

Het 'prijzengeld' oogt alleszins mooi: 300.000 euro voor de laureaat, met een frequentie van om de twee jaar. Het voornaamste criterium: het moet gaan om 'een belangrijke wetenschappelijke ontdekking die de scheikunde van morgen kan vormgeven en de vooruitgang van de mensheid kan bevorderen'.

Een onafhankelijk selectiecomité van 15 eminente wetenschapslui zal zelf de kandidaten voorstellen. Het comité gaat daarvoor op zoek naar wetenschappelijke doorbraken in verscheidene domeinen, waaronder de biochemie, materiaalwetenschappen, zachte materie, biofysica en chemical engineering.

In de laatste fase zal een onafhankelijke jury, voorgezeten door Prof. Hakan Wennerström van de Universiteit van Lund in Zweden, de eindwinnaar kiezen. De eerste prijsuitreiking zal naar verluidt in Brussel plaatsvinden in november 2013.