• 13/12/2012
  • |     BB

Module Yard in Hoboken gaat voor nog grotere offshore constructies (+video)

Cofely Fabricom zet stevig in op het bouwen van nog grotere constructies voor de offshore: het investeerde 3,2 miljoen euro in een uitbreiding van zijn Module Yard in Hoboken.

Trefwoorden: #belwind, #cofely, #cofely fabricom, #fabricom, #hoboken, #module yard, #statoil, #vito

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cofely Fabricom )

ENGINEERINGNET.BE -- Cofely Fabricom, bedrijf uit de GDF SUEZ-groep, is ambitieus. Het bedrijf wil grotere modules kunnen assembleren voor offshore-platformen. Het heeft daarvoor 3,2 miljoen euro geïnvesteerd in een verhoging en uitbreiding van zijn assemblagehal in Hoboken.

"De investering past in onze groeipolitiek, we willen focussen op de sectoren van de toekomst, en in het bijzonder op het vlak van de hernieuwbare energie”, aldus Xavier Sinéchal, Managing Director Cofely Fabricom.

Die uitspraak snijdt hout. De Vlaamse engineeringbedrijven hebben zich de afgelopen jaren goed weten te positioneren in de sector van de offshore windenergie, met dank aan de windparken in de Noordzee, en nu komt het erop aan die unieke kennis ook internationaal te verzilveren via bijvoorbeeld consortia van verschillende Belgische bedrijven. En er staan nog verschillende Belgische windmolenparken op het programma, waarvan de bouw de volgende jaren aanvangt.

Het lijkt alvast te lukken: het orderboekje voor de Cofely Fabricom Module Yard zit naar verluidt 'al goed vol tot ver in 2014'.

De Module Yard in Hoboken bouwt voorgefabriceerde modules voor windmolenparken (Belwind), maar ook voor olieplatformen (Statoil) en gas- en petrochemiesites. Die modules zijn meestal zeer grote en complexe constructies. Zo kan een hoogspanningsstation bijvoorbeeld 2.000 ton wegen en tot 25m hoog zijn, maar er zijn ook al constructies gebouwd van 9.000 ton.

De ligging van Cofely Fabricom’s Module Yard, nabij de Schelde, is daarbij cruciaal: in de nabijheid van de industriële Antwerpse havensites, en richting Noordzee zijn er géén sluizen.

Dankzij de uitbreiding kunnen er nu bijvoorbeeld vijf in plaats van drie grote hoogspanningsstations tegelijkertijd geassembleerd worden en er is een bijkomende uitgang langs de Scheldekant. Daarnaast werd het dak van het gebouw met acht meter verhoogd en gedeeltelijk vernieuwd.

Cofely Fabricom nodigde vandaag (13 december 2012) zijn klanten en ook enkele technische scholen uit om een kijkje te komen nemen in de vernieuwde assemblagehal. 'Niet minder dan 70 leerkrachten en scholieren uit de nabijgelegen scholen zijn de site komen bezoeken, ondanks de examenperiode', laat het bedrijf weten.

“Dit is een perfecte gelegenheid om te tonen aan mijn klas tot waar hun capaciteiten gevraagd en gebruikt zullen worden. Het wordt tastbaar. Zo een ontmoeting tussen bedrijf en school mag vaker gebeuren”, aldus Marc Janssen, leerkracht 7e jaar pijpfitten-lassen-monteren van het VITO Hoogstraten.


ACHTERGROND
Cofely Fabricom – onderdeel van GDF SUEZ Energy Services - stelt meer dan 5.500 mensen tewerk en boekte in 2011 een omzet van 852 miljoen euro.


Video: