• 13/12/2012
  • |     BB

Siemens zet (afval)waterbehandeling in de etalage

Het engineeringconcern Siemens wil tegen 2014 in totaal 6 miljard euro bezuinigen. De activiteiten op het vlak van behandeling en zuivering van (afval)water staan te koop.

Trefwoorden: #lms, #siemens, #waterbehandeling, #waterzuivering

Lees verder

Nieuws

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.BE -- De komende twee jaar wil Siemens wereldwijd voor 6 miljard in de kosten snoeien. Dat is nodig omdat het concern een winstmarge van minimaal 12 procent als doelstelling vooropstelt.

'De eerste maatregelen van het recent gelanceerde programma Siemens 2014zijn al genomen', klinkt het. 'Een van de vijf hefbomen van het programma is het versterken van de kernactiviteiten van de onderneming.'

In de versterking van de kernactiviteiten past alvast de recente overname van het Vlaamse technologiepareltje LMS, maar tegelijkertijd zal een deel van de activiteiten op het vlak van behandeling en zuivering van water en afvalwater verkocht worden.

Dat volgt trouwens op de mededeling dat alles wat met zonne-energie te maken heeft, van de hand wordt gedaan.

Siemens in een persbericht: 'De wateractiviteiten zullen zich voortaan toespitsen op Siemens' eigen kerncompetenties in automatisering en aandrijvingen, terwijl de activiteiten op het vlak van de behandeling en zuivering van water en afvalwater zullen verkocht worden.'

Meer in detail zal Siemens zich voortaan - wat de watertechnologie betreft - toespitsen op elektrotechnische projecten voor water- en afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Maar alles wat met de mechanische, biologische of chemische behandeling en zuivering te maken heeft, wordt van de hand gedaan. In totaal waren deze activiteiten goed voor een zakencijfer van om en bij 1 miljard euro in fiscaal jaar 2012.

Siemens: 'Het grootste deel van deze activiteiten gaat over lokale oplossingen in een sterk versnipperde markt en past niet in onze globale verkoopsstrategie. Bovendien zijn er weinig synergieën met de andere divisies.'

Dat is alvast geen goed nieuws voor Siemens België, dat als internationaal competentiecentrum in de watertechnologie binnen de hele groep een (zeer) sterke positie bekleedde, onder meer omwille van zijn goede engineeringcontacten en exportervaring op het Afrikaanse continent.

In 2009 stelde toenmalig voorzitter van Siemens Belux, André Bouffioux, nog: "Ik zie nog uitstekende groeikansen voor de Belgische competenties in water- en tankparkbeheer …" Dat is amper drie jaar geleden, maar het kan verkeren…


LEES HET INTERVIEW (2009):
André Bouffioux, Voorzitter Siemens Belux: 'We willen nog méér investeren in onze competentiecentra"