• 15/01/2013

Vingerbewegingen gevolgd door polssensor (+video)

Ontwikkelaars van Microsoft maakten samen met Britse wetenschappers van de Newcastle University een polssensor, die in real time de bewegingen van de vingers volgt.

Trefwoorden: #Microsoft, #Newcastle University, #sensor, #vingerbewegingen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Het toestel is toepasselijk ‘Digits' gedoopt en moet het mogelijk maken om computers op afstand te besturen door herkenning van individuele vingerbewegingen.

De sensor bevat een infraroodcamera en een IMU (inertial measuring unit) waardoor niet alleen de oriëntatie van de pols, maar ook de posities van elke vinger kunnen worden gebruikt voor gebaarbesturing.

Omdat het een draadloos instrument is dat om de pols wordt gedragen - en geen handschoen - kunnen gebruikers interactie hebben met elektronische apparaten zonder er fysiek mee te zijn verbonden en hebben zij hun handen vrij voor andere activiteiten.

Het prototype van de Digits werd gedemonstreerd op het Computing Machinery Symposium on User Interface Software and Technology (ACM UIST 2012).

Op een video over het project is te zien hoe de gebaarbesturing met het instrumentje werkt. De ontwikkelaars zijn op zoek naar een manier om elektronische apparaten te bedienen zonder ze aan te raken.

Een van de studenten die aan het project werken, vroeg zich af: "Kun je je voorstellen hoeveel gemakkelijker het zou zijn als je een mobiele telefoon kan beantwoorden als hij nog in je zak zit, of begraven onder paperassen in je tas?"

Vanzelfsprekend moet het toestel nog verder worden verkleind, bijvoorbeeld tot het formaat van een polshorloge, om echt bruikbaar te zijn.

Ook zou het handig zijn als het werd gecombineerd met stemherkenning en spraakgestuurde Google-zoekmogelijkheden, zodat computers kunnen worden bediend met verbale en nonverbale communicatie.

Toen Microsoft enkele jaren geleden Kinect introduceerde, opende dat mogelijkheden voor draadloze ‘body tracking' in diverse toepassingen.

Vorig jaar werd een belangrijke stap gezet naar draadloze gebaarbesturing door Leap Motion, met een is zeer nauwkeurige en goedkope 3D vinger tracker die was bedoeld als vervanging voor toetsenbord en muis.

Ook wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van slimme handschoenen voor gebruikersinterfaces. Deze handschoenen zouden een muis compleet kunnen vervangen en ook in heel specifieke toepassingen kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor medisch onderoek.


(bron en foto: Engineers Online)

Video: