• 17/01/2013

Tumorzoekende stof geeft contrastrijkere scans

Onderzoekster dr. Kristina Djanashvili van de Nederlandse TU Delft heeft een stof ontwikkeld die contrastrijkere scans van tumoren mogelijk maakt.

Trefwoorden: #contrastrijk, #kanker, #scan, #tumor

Lees verder

research

( Foto: Society of Nuclear Medicine )

ENGINEERINGNET -- De nieuwe tumorzoekende stof kan tegelijk de weg openen naar therapie vanuit het lichaam. Dit wordt bevestigd door in vivo studies.

Kristina Djanashvili heeft een stof ontwikkeld waarmee tumoren met een beter contrast zijn af te beelden. De stof bestaat uit een verbinding van een zogenoemd lanthanide-chelaat met een fenylboronaat-groep.

Het lanthanide-chelaat, zorgt ervoor dat er een MRI-signaal ontstaat; de fenylboronaat-groepen zorgen ervoor dat de stof de tumor goed weet te vinden. Fenylboronaat bindt zich namelijk (chemisch) aan bepaalde suikerachtige moleculen die in hoge mate op het oppervlak van tumorcellen voorkomen.

De stof van Djanashvili is inmiddels in vivo getest op melanomen en blijkt te werken. De positieve resultaten die zijn verkregen in deze testen met muizen, openen mogelijkheden voor verdere studies.

Zo denkt Djanashvili dat haar methode is uit te breiden naar andere kankersoorten, zoals borstkanker, en naar andere afbeeldingsmethoden dan alleen MRI.

Ook is er inmiddels onderzoek gestart naar de mogelijkheid om met dit soort stoffen kankertherapie te bedrijven. Door bijvoorbeeld het gadolinium in de stof te vervangen door het licht radioactieve lutetium, is bestraling van de tumor ter plekke in principe mogelijk.

Djanashvili: ‘Essentieel is dat gewone contrastreagentia na injectie zeer snel, binnen enkele uren, worden afgevoerd via de nieren. Deze stof blijft tot 24 uur op de tumor zitten. Juist daardoor denken wij dat therapie mogelijk is.’


(GL)