• 23/01/2013
  • |     BB

Technologische bedrijven investeren dit jaar (waarschijnlijk) 5% minder

Dit is verontrustend, stelt CEO Paul Soete van Agoria: de technologiebedrijven in ons land zullen in 2013 naar verwachting samen 5% minder of in totaal slechts 1,65 miljard euro investeren.

Trefwoorden: #Agoria

Lees verder

Nieuws

( Foto: Metav )

ENGINEERINGNET.BE -- Ondanks een groei van de investeringen in 2011 en 2012, liggen de investeringen van de technologische industrie in 2012 nog steeds 13% onder het niveau van 2007. 'En vooral dat is verontrustend', stelt Paul Soete, CEO van Agoria. “Want zonder investeringen, wordt het industrieel weefsel aangetast.”

De crisis die in 2009 en 2010 het hardst gevoeld werd, deden de investeringen in ons land volgens de Nationale Bank sterk dalen. In 2011 en 2012 werd een deel van deze achterstand opgehaald. Maar voor 2013 gaan de investeringen volgens de prognoses weer omlaag met vijf procent.

Er werden tijdens de voorbije periode veel ballonnetjes rond de financiering van ondernemingen en het aantrekken van risicokapitaal opgelaten. Volgens Agoria is het essentieel om mogelijke incentives te koppelen aan investeringen.

Daarvoor doet de technologiefederatie een aantal voorstellen, waaronder de notionele interestaftrek herstellen voor bedrijven die investeren in de modernisering of uitbreiding van hun installaties; terug een investeringsaftrek invoeren; en tax shelter-systemen zoals die reeds voor de film bestaan, uitbreiden naar industriële bedrijven.