• 24/01/2013
  • |     BB

ATTB: 'met energie-efficiënte verwarmingspompen valt veel te besparen'

Vanaf 1 augustus 2015 zullen ook geïntegreerde pompen van verwarmingsketels en -pompen aan nieuwe EuP/ErP-Richtlijn moeten voldoen. ATTB-voorzitter Patrick O: 'Europa wordt nog strenger'.

Trefwoorden: #attb, #natcirculatie, #patrick o, #verwarming, #warmtepomp

Lees verder

Techniek

( Foto: Viessmann )

ENGINEERINGNET.BE -- Meer dan 90% van de op dit moment op de markt beschikbare natloopcirculatiepompen voor cv en airconditioning mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer verkocht worden.

Aanleiding is een nieuwe maatregel voor circulatiepompen onder de EuP/ErP-Richtlijn, die in Europa vanaf 2013 in drie fasen steeds strengere eisen stelt aan de energie-efficiëntie van de pompen.

'Maar vanaf 1 augustus 2015 zullen ook de geïntegreerde pompen van ketels en warmtepompen aan de nieuwe wetgeving moeten voldoen', waarschuwt ATTB, de Associatie voor Thermische Technieken van België, in het kader van Batibouw.

Volgens de ATTB is dat een duidelijk signaal naar zowel de architect, de raadgevende ingenieur als de installateur als eindgebruiker dat men met EEI-pompen (energie-efficiëntie index) heel wat geld kan besparen.

De ATTB verwacht bovendien dat de Europese wetgeving rond het Ecolabel en Ecodesign strenger zal worden. De organisatie voorspelt dat alle niet-condenserende ketels daardoor op termijn zullen verdwijnen en de condensatieketel alsnog de norm zal worden op de verwarmingsmarkt.

Tegen 2020 wil de Europese Unie dat voor nieuwbouw de nulenergienorm als minimumvereiste geldt. Nieuwe gebouwen in Europa mogen dan geen energie meer verbruiken.

De deadline komt met rasse schreden dichterbij en heeft volgens de ATTB niet alleen een invloed op de bouwers, maar ook op de installateurs:

ATTB-voorzitter Patrick O: "We kunnen een segmentatie vaststellen bij de toestellen met een klein vermogen voor lage- en passiefverwarming enerzijds, en het gamma van de klassieke renovatieproducten met een vermogen van 20-30 kW voor de vervangingsmarkt anderzijds. De verwarmingsinstallateur zal zich verder moeten professionaliseren."