• 24/01/2013
  • |     BB

Festo houdt tegen de trend in vast aan investeringsplan

Mechatronica-specialist Festo houdt vast aan zijn investeringsplan en gaat hypermodern gebouw neerpoten op de site van zijn Duitse hoofdkwartier in Esslingen.

Trefwoorden: #esslingen, #Festo, #tom van loy

Lees verder

Nieuws

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET.BE -- Het lijkt er steeds meer op dat het Europese motor op twee snelheden draait. Er zijn ondernemingen die sterk onder druk staan van de huidige malaise, maar andere lijken zo goed als onaangetast doorheen de crisis te laveren, en slagen er zelfs nog in een tandje bij te steken.

Een mooi voorbeeld van de laatste categorie is de Duitse fabrikant Festo, een specialist in mechatronica. Dat bedrijf kleurt geregeld buiten de lijntjes, bijvoorbeeld door 'avant la lettre' – toen de slogan nog niet in de mode was - 'open innovatie' toe te passen, en samen met allerhande kenniscentra en universiteiten prachtige mechatronische ontwerpen te ontwikkelen. Vaak gaat daarbij om concepten afgekeken van de natuur.

Van Marketing & Communication Manager Tom Van Loy kregen we de – overigens terechte – oprisping dat het nieuws vandaag al te negatief oogt: "Al dat slecht nieuws mag ook al eens gecounterd worden door optimistische berichten".

Zo wist hij ons te vertellen dat Festo de laatste jaren massaal geïnvesteerd heeft in productiecentra over gans de wereld, 'in 2011 alleen al goed voor 100 miljoen euro'.

Van Loy: "Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en maakt dat wij een omzetverhoging van 50% optekenden gedurende de laatste 5 jaren, toch niet de makkelijkste. In een tweede fase, die nu begint, moet ook de hoofdzetel in Esslingen een grondige transformatie ondergaan om deze groei te kunnen volgen en bestendigen."

Die grondige transformatie slaat op de uitbreiding van de gebouwen in Esslingen met 90.000m². Van Loy: "Dat is een gigantische uitbreiding ter grootte van de ‘stargate’ van KBC in Leuven, of meer dan 4 keer groter dan het hoogste kantoorgebouw van België, de Arteveldetoren in Gent".

De eerste graafwerken zijn naar verluidt begonnen. Alleen al de eerste fase van het project zal een slordige 27 miljoen euro kosten. Eind januari wordt het concept voorgesteld aan het internationale publiek, maar Engineeringnet geeft u alvast in primeur een voorproefje van het ontwerp (zie foto)