• 22/11/2012
  • |     BB

Onderzoekers: 'Technologische sprong nodig voor Human Friendly Robotics'

'De technologische sprong van industriële robots naar robots die naast mensen werken is niet evident en moet nog verder ontwikkeld worden'. Dat concluderen robotica-onderzoekers.

Trefwoorden: #Human Friendly Robotics, #Koninklijke Militaire School, #Van Der Borght

Lees verder

research

( Foto: Robotic Visions, prototype van humanoïde robot )

ENGINEERINGNET -- Onlangs richtte Prof. Dr. Van Der Borght van de VUB samen met de Koninklijke Militaire School in Brussel het symposium ‘Human Friendly Robotics’ in.

Dit symposium wordt elk jaar door een andere universiteit georganiseerd en heeft als doel ontwikkelingen en projecten in het vakgebied van de humanoïde robots uit Europese onderzoeksinstellingen voor te stellen.

Aan het symposium zijn alvast enkele conclusies te koppelen. Zo is er duidelijk een groeiende vraag om dagelijkse taken te automatiseren. Die vraag, gecombineerd met de nieuwste technologieën, is de stuwende factor achter de ontwikkeling van Human Friendly Robotics.

Dit zijn veilige en afhankelijke machines, die in de onmiddellijke nabijheid van mensen ingezet worden, of direct interageren met mensen in alle mogelijke sectoren of domeinen. Met de huidige stand van de techniek is dat niet evident, is nog een conclusie.

De technologische sprong die hier moet gemaakt worden van klassieke industriële robots - die hun taken achter veiligheidsschermen verrichten – naar robots die naast of met mensen samenwerken is staat nog in zijn kinderschoenen en moet nog verder ontwikkeld worden.

Opmerkelijk, naast de klassiekers als de controle- en veiligheidsaspecten, waren er tijdens het symposium ook discussies over ethische kwesties die gepaard gaan met het inzetten van humanoïde robots. Dat is alleszins iets waarover de constructeurs van industriële robots zich nooit het hoofd hebben moeten breken!

Een bedrijf dat verhoudingsgewijs ver staat in de materie is het Duitse Festo. Dr Frontzek was ingegaan op de uitnodiging om in Brussel de 'Bionic Handling Assistant' komen voor te stellen, een 3D geprinte pneumatische olifantenslurf met elf vrijheidsgraden.

De arm kan perfect naast of met een persoon handling-taken uitvoeren, zonder gevaar voor de persoon in het werkgebied. Hij is ontwikkeld in samenwerking met verschillende universiteiten.

Dr Frontzek: "De ontwikkeling van deze arm is geen doel ‘An Sich’ voor ons, maar kadert in een innovatieproces. We richten ons daarbij op de ‘best practices’ uit de natuur."

Aan het symposium namen net geen 100 Europese wetenschappers en vertegenwoordigers van bedrijven deel.