• 25/01/2013
  • |     BB

Atlas Copco Airpower dringt energieverbruik met 11 percent terug

Atlas Copco is erin geslaagd in 5 jaar het energieverbruik van de Airpower-fabriek in Wilrijk met 11% terug te dringen, 'zelfs zonder de initiële plannen voor zonnepanelen en windmolens'.

Trefwoorden: #airpower, #atlas copco, #davos, #global 100, #ronny lete, #wep

Lees verder

Nieuws

( Foto: Atlas Copco, Ronnie Leten )

ENGINEERINGNET.BE -- Atlas Copco mag zich één van de meest duurzame bedrijven ter wereld noemen. Op het World Economic Forum in Davos werd deze week bekendgemaakt dat het bedrijf als 18e op de prestigieuze lijst ‘Global 100 Most Sustainable Corporations’ prijkt. Die lijst wordt overigens aangevoerd door het Vlaamse Umicore (zie link onderaan).

Ronnie Leten, de Belg die President en CEO van Atlas Copco is: "Je verantwoordelijkheid opnemen binnen de maatschappij, maar ook ten opzichte van het milieu is wat je als bedrijf hoort te doen. De meest recente voorbeelden hiervan zijn onze nieuwe compressorfabrieken die we gebouwd hebben in China en India volgens de LEED-standaarden (Leadership in Energy and Environmental Design)”.

Niet enkel deze nieuwe fabrieken zijn een teken van de focus op duurzaamheid. Zo slaagde de Airpower-fabriek in Antwerpen erin zijn energieverbruik over de laatste vijf jaren met elf procent te doen dalen, 'zelfs zonder de uitvoering van de initiële plannen om hernieuwbare energie op te wekken door zonnepanelen en windmolens'.

Airpower Wilrijk heeft zich ook aangesloten bij de ‘Benchmark Convenant’, een overeenkomst van 170 industrieën om zo energie-efficiënt mogelijk te worden met het oog op het behalen van de Kyoto-norm.

Verder gaat Atlas Copco in Wilrijk naar eigen zeggen 'bij elke renovatie van gebouwen en machines steeds na hoe ze op de meest efficiënte wijze energie kunnen besparen'. In de labo's wordt bijvoorbeeld de energie die vrijkomt bij het uittesten van compressoren via een 'expander' gerecupereerd en opnieuw gebruikt.

En tot slot installeerde Atlas Copco in het kader van een renovatieproject een zonneboiler die de douches van warm water voorziet.

ACHTERGROND
Voor de goede orde: 'duurzaam' impliceert in dit geval niet zonder meer 'groen': de Global 100-lijst, die ieder jaar wordt voorgesteld op het WEF, rangschikt bedrijven die aantonen dat ze hun productiviteit verhogen terwijl ze minder middelen gebruiken. De 'duurzaamheid' wordt gemeten aan de hand van KPI’s zoals omzet in verhouding tot het verbruik van energie en water.

LEES OOK
Umicore erkend als absolute wereldtop in duurzaamheid