• 30/01/2013
  • |     BB

Verkoop verwarmingsketels in België daalt met tien percent

'Onze installateurs moeten nieuwe argumenten formuleren', aldus ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken van België. Alleen zo kan de dalende verkoop van verwarmingsketels stoppen.

Trefwoorden: #attb, #condensketel, #viessmann

Lees verder

Nieuws

( Foto: Viessmann )

ENGINEERINGNET.BE -- De trend hangt volgens de associatie samen met de dalende verkoop van condenserende ketels, die op dit moment 85% van de markt uitmaken. Oorzaak is, aldus ATTB, 'het wegvallen van het belastingvoordeel voor energiebesparende investeringen op 28 november 2011'.

Patrick O, voorzitter van de vereniging:“Het intrekken van het fiscale voordeel bracht een negatieve tendens op gang in de aanschaf van condensatieketels.

”In plaats van een blijvende groei van het aantal condensatieketels, was er een verschuiving naar lagetemperatuurketels, een kleinere investering maar ook een minder energiezuinige oplossing. “Een gemiste kans”, meent de voorzitter.

Aan de stijgende verkoop van warmtepompen is een halt gekomen: waar die in 2011 nog 40% bedroeg, blijkt de toename nu hangen op 25%. 'Met in 2012 zo’n 8.500 stuks, veroveren warmtepompen langzaamaan hun marktplaats'. Er treedt dus een verzadiging op.

Warmtepompboilers doen het schitterend, met een verdubbeling in 2012. Het succes valt onder meer te verklaren door de makkelijke plaatsing van de boilers en het feit dat ze zich zowel voor de nieuwbouw- als voor de renovatiemarkt lenen.

Ook zonnecollectoren doen het bijzonder goed, met een stijging van 35% en een geschatte markt van 62.000m², en dit ondanks het wegvallen van een fiscale voordeel. 'Dat heeft te maken met het optrekken van de premies voor zonnecollectoren in Vlaanderen. We hopen dat de andere regio's volgen', aldus de vereniging.

"Na tien jaar fiscale kortingen moet onze sector nieuwe argumenten formuleren”, aldus Patrick O. “We moeten meer nadruk leggen op de return on investment.” De ATTB doet een oproep aan de vakmensen om zich goed te informeren.

“Het belang van de performantie is des te groter in een context van stijgende energieprijzen. We moeten beklemtonen dat een nieuwe ketel het verschil blijft maken.”