• 31/01/2013
  • |     BB

CBR overweegt bouw nieuwe klinkeroven van 250 miljoen euro

Ondanks het negatieve ondernemingsklimaat in België, overweegt CBR een volledige nieuwe cementoven van 250 miljoen euro te bouwen nabij Doornik. Dat meldt De Tijd.

Trefwoorden: #antoing, #cbr, #heidelberg

Lees verder

nieuws

( Foto: CBR, cementfabriek nabij Moskou )

ENGINEERINGNET.BE -- Het gebeurt niet zo vaak dat productiebedrijven in België nog plannen maken voor grote engineeringprojecten, maar hier is er eentje: CBR, een bedrijf uit de groep HeidelbergCement, overweegt de komende een nieuwe cementoven te bouwen in het Antoing bij Doornik. Dat staat te lezen in de zakenkrant De Tijd. De beslissing zou ten laatste in 2015 vallen.

Met het investeringsplan is een bedrag gemoeid van 200 à 250 miljoen euro. André Jacquemart, general manager aan De Tijd: "Onze Nederlandse steengroeve ENCI nabij Maastricht gaat eind 2018 dicht. In het vlakke Nederland is er niet onmiddellijk een alternatief."

En ook: "Onze steengroeve daar heeft voldoende reserves om voor een hele lange termijn een grotere cementoven te bevoorraden."

In een klinkeroven wordt kalksteen verwerkt tot halffabricaat, dat nadien in een maalderij wordt verpulverd tot cement.


ACHTERGROND
De Europese cementmarkt staat onder druk. In België is het jaarproductieniveau van cement met 6 miljoen ton nog steeds hetzelfde als in 2007 en in Nederland viel de vraag zelfs met een kwart terug tot 4,5 miljoen ton.
Door de daling van de vraag in onder meer Spanje, Ierland en het Verenigd Koninkrijk , hebben veel producenten hun pijlen gericht op de rest van Europa. Daardoor is er vandaag heel wat meer import uit die landen, maar ook uit bijvoorbeeld Turkije en Duitsland.

LEES OOK
Holcim sluit klinkermaalderij in Haccourt: 43 onslagen