• 04/02/2013

Groene koeling techniek voor nieuw Belgacom datacenter (+video)

Het nieuwe datacenter van Belgacom gaat zeer efficiënt om met energie en maakt gebruik van duurzame infrastructuur voor de stroomvoorziening en de koeling.

Trefwoorden: #Belgacom, #cloud, #datacenters, #koeling

Lees verder

Nieuws

( Foto: Belgacom )

ENGINEERINGNET.BE -- Het datacenter wordt op een milieuvriendelijke en energie-efficiënte manier beheerd. Het is gebouwd volgens de principes van gescheiden koude en warme luchtstromen, krachtige koelinstallaties en efficiënt energieverbruik.

Hierdoor kunnen de bedrijfsklanten in het nieuwe datacenter servers/apparatuur onderbrengen met een hoog energieverbruik.

Het datacenter is bestemd zijn voor IT-systemen van hoge densiteit, blade-servers en andere gevirtualiseerde IT-omgevingen. Het nieuwe datacenter zal een totale nuttige IT-belasting van 1.500 KW kunnen opnemen, met gegarandeerde ondersteunde belasting van 5.6 KW per rack.

Net zoals de andere datacenters van Belgacom heeft het nieuwe datacenter de ISO 27001 classificatie Tier-III+. Dit betekent dat de datacenters een bedrijfszekerheid bieden van 99,99% dankzij een volledig ontdubbelde, door dynamische noodgeneratoren ondersteunde elektriciteitsvoorziening en een koeling systeem met capaciteitsbuffer.

Voor de koeling van de hogedensiteits-serverruimte wordt beroep gedaan op de ecologisch meest vooruitstrevende koeltechniek.

Een lucht-lucht warmtewisselaar koelt de omgevingslucht van de computerzalen met buitenlucht. Op basis van de gemiddelde weersomstandigheden in België, zal er maar in 5 à 10% van de totale tijd klassieke, mechanische koeling nodig zijn.

De trend, gebuik maken van cloud oplossingen, doet de vraag naar extra datacenter capaciteit sterk toenemen. Ook het energieverbruik stijgt hierdoor.

Om haar klanten te helpen om hun energieverbruik en hun CO2-uitstoot te verminderen, werd daarom bij de bouw van het nieuwe datacenter gekozen voor de meest recente standaarden voor energiegebruik.

Meer dan 2/3 van het energieverbruik van de ondersteunende systemen (o.m. koeling & veiligheidsvoorzieningen) dient voor het koelen van het datacenter.

Door te kiezen voor de techniek van koelen met buitenlucht, kan men voor dit deel van het energieverbruik meer dan 60% besparen.


(GL)

Video: