• 06/02/2013
  • |     BB

40 ingenieurs werken 7 jaar aan Dysons nieuwe waterkraan (+video)

Dyson pakt uit met een idee dat de eenvoud zelf lijkt: een kraan die ook je handen kan drogen. Schijn bedriegt: het hightech project kostte een team van 40 ingenieurs 7 jaar werk. Green engineering!

Trefwoorden: #dyson, #james dyson

Lees verder

research

( Foto: Dyson )

ENGINEERINGNET -- Zeven jaar geleden lanceerde Dyson zijn elektrische handdroger. Dat was, zoals met alle innovaties van het bedrijf, een toestel dat uitblonk door 'out-of-the-box'-denken. Het hart was bijvoorbeeld een zelf ontwikkelde digitale motor en een HEPA-filter, die 99,9% van de bacteriën uit de lucht haalt.

Het is op basis van die technologie dat ook de nieuwe handwasser en –droger ontwikkeld is. In totaal komen er 210 patenten en patentaanvragen aan te pas, waaronder 100 aanvragen voor de nieuwe digitale motor alleen al.

Hoe werkt het?
Infraroodsensoren detecteren de handen en activeren de waterstraal. De gebruiker kan zo zijn handen wassen en spoelen. Vervolgens spreidt hij zijn handen om de luchtstroom te activeren.

Maar nooit beide tegelijkertijd, stelt Dyson, 'de intelligente infraroodsensoren zijn zo ingesteld dat de waterstraal of luchtstroom slechts geactiveerd wordt door de aanwezigheid van handen'.

Het lijkt eenvoudig, iets wat je op een uitvinderssalon verwacht aan te treffen: een waterkraan met een zijdelings verlengstuk waaruit lucht blaast, maar schijn bedriegt. Het gaat om een hightech product, waarvoor een hele reeks technische problemen moest overwonnen worden. Zo kostte de ontwikkeling van de nieuwe digitale motor alleen al 24 miljoen pond. Goed voor 7 jaar werk door een team van 40 ingenieurs.

In totaal besteedde het Britse bedrijf naar eigen zeggen het afgelopen decennium zelfs niet minder dan 116 miljoen euro in O&O naar de digitale motor. De nieuwe motor haalt nu een snelheid van 90.000 toeren per minuut en kan 30 liter lucht per seconde door de HEPA-filter blazen. Goed om handen in minder dan 10 seconden te drogen.

En om het investeringsverhaal af te ronden: de motor wordt geproduceerd in Westpark, de nieuwste high-tech fabriek van Dyson in Singapore. De bouw van die fabriek kostte ongeveer 23 miljoen euro. Er worden 50.000 motoren per week geproduceerd.

De technische uitdagingen
De uitdaging bestond erin om water, lucht en elektriciteit door één en dezelfde opening te laten stromen, wetende dat de standaard opening op een wasbak een diameter van 33mm heeft.

Omdat de handdroger uit 304 RVS bestaat - een anti-corrosief staal dat gewoonlijk wordt gebruikt in de scheepvaart – dienden de ingenieurs bovendien zelf een speciale laser te ontwikkelen voor het snijden – die bestond gewoon nog niet. Dat was nodig voor de opening van 0,8mm waar de lucht doorheen blaast. Het toestel weerstaat bovendien aan hoge drukken tot 16 bar. 'Conventionele kranen zouden dan ontploffen, die worden getest aan 2 of 3 bar', schrijft Dyson in een mededeling.

CEO James Dyson: "Onze ingenieurs hebben, door gebruik te maken van complexe computersimulatie, een motor ontwikkeld met zeer hoge prestaties. De motor past zichzelf bijvoorbeeld 6.000 keer per seconde aan om zo optimale efficiëntie te behouden en om met hoge snelheid luchtstromen te creëren die de handen snel en hygiënisch drogen.”

Kortom, een schitterend voorbeeld van duurzame engineering: het toestel droogt - volgens Dyson - 18 paar handen voor de prijs van 1 papieren handdoek. Hij produceert 62% minder CO2 per droogbeurt dan papieren handdoeken en 67% minder dan warmelucht-handdrogers. Er wordt ook minder water gebruikt door de precieze afstelling van de sensoren.


LEES OOK
Werken als design-ingenieur bij een internationale innovator - artikel


Video:Dyson-ingenieur over de technische uitdagingen