• 06/02/2013
  • |     BB

Papiergroep Stora Enso snijdt 600 jobs weg in Europa

De Finse papiergroep Stora Enso herstructureert zijn activiteiten in Europa. Het besparingsplan moet 54 miljoen euro opleveren, en zal gepaard gaan met 600 ontslagen.

Trefwoorden: #langerbrugge, #Lumpaper, #stora enso

Lees verder

HR

( Foto: Stora Enso )

ENGINEERINGNET.BE -- Stora Enso maakt bekend twee grote productie-installaties voor krantenpapier in Zweden definitief op te doeken. Daardoor vermindert de productiecapaciteit van het bedrijf in dat marktsegment met 3,4%. Volgens Stora Enso is dit noodzakelijk 'wegens de blijvende structurele verzwakking van de krantenmarkt in Europa'.

Verder komt er een herstructurering op alle niveaus van Printing and Reading-activiteiten van het bedrijf, 'in alle eenheden, verkoop, administratie, en ondersteunende functies.'

Deze ingrepen moeten tot een besparing van zowat 54 miljoen euro leiden, en zullen gepaard gaan met naar verwachting 600 ontslagen, waarvan 300 in Zweden. In totaal stelt de groep zo'n 29.000 mensen tewerk.

Tot de ingrepen behoren onder meer een capaciteitsvermindering van de Solleanu-fabriek in Oostenrijk, de verhuis van een deel van de activiteiten van de Pfarrkirchen-fabriek in Duitsland naar de goedkopere Zdírec-plant in Tsjechië en het opdrijven van de efficiëntie in twee Finse plants.

Het goede nieuws voor België is dat het één van de vijf overblijvende centra wordt van Stora Enso's 'Printing and Reading' verkoops- en logistieke afdeling. Tot nu bestonden er zeven centra in Europa. Naast België worden deze activiteiten ook gecentraliseerd in Finland, Zweden, Duitsland en het VK.

De herstructurering zal een geschatte impact hebben van zowat 88 miljoen euro op de operationele winst in het eerste kwartaal van 2013, aldus nog het bedrijf in een mededeling.


ACHTERGROND
De afdeling 'Printing and Reading' omvat de productie van papier voor kranten, boeken, magazines en fijn papier. 'Building and Living' levert op hout gebaseerde producten voor de bouw en interieurdecoratie, naast vaste biobrandstoffen.

In België heeft Stora Enso twee productieplants: de Langerbruggefabriek bij Gent met 400 werknemers, waar krantenpapier wordt gemaakt en de Lumpaper-fabriek in Antwerpen met 115 werknemers, waar papier versneden wordt tot vellen.