• 13/02/2013
  • |     BB

Leuke wedstrijd voor jongeren: ‹Test je Talent voor Techniek›

Via een wedstrijd wil SMC, een leverancier van pneumatische onderdelen, zijn steentje bijdragen om het jonge publiek de 'fun' van engineering en techniek te laten ontdekken.<br>

Trefwoorden: #smc, #talent, #techniek

Lees verder

opleidingen

( Foto: SMC )

ENGINEERINGNET.NL – "Techniek staat niet meer synoniem voor vuile handen", zo stelt SMC, "maar evolueerde naar een hightech wereld waarvoor hooggekwalificeerd personeel nodig is. En het gaat om uitdagende jobs: als in een fabriek een machine uitvalt en je hebt geen technicus om dat op te lossen, dan stopt de productie en ligt het bedrijf stil."

In theorie een ideaal beroep dus – met uitdagingen en appreciatie voor je werk – maar toch is er bij jongeren te weinig interesse in techniek. Wat technische bedrijven, zoals SMC, uiteraard niet ten goede komt.

De leverancier wil er wat aan doen, en richt een wedstrijd in: ‘Test je Talent voor Techniek’. Die heeft als doel leerlingen op een leuke, interactieve en praktische manier wat meer vertrouwd te maken met de wereld van de pneumatiek.

'Deze wedstrijd kan voor leerlingen een inspiratie zijn voor een bewuste studie- of beroepskeuze', aldus de leverancier in een mededeling. Het moet gezegd: techniek leren uit een boekje is altijd moeilijker dan daadwerkelijk in de praktijk zien hoe alles werkt.

Maar zoals bij alle door bedrijven ingerichte wedstrijden: het moet een win/win-situatie zijn. Dus moet ook SMC er zijn voordeel bij hebben. Om deel te nemen dient de school bijvoorbeeld vier posters van SMC ophangen in een technieklokaal. Een kwestie van toekomstgerichte 'image building' bij een jong publiek.

Voor de school zit er de kans op een SBTM in. Dat is een SMC Basis Training Module, met een marktwaarde van zowat 3000 euro. De winnende leerling van zijn of haar kant gaat met een smartphone Samsung Galaxy S3 ter waarde van 490 euro naar huis.

En de wedstrijd zelf? Die bestaat uit een opdracht voor de leerling die zijn of haar talent voor techniek test. De leerling moet de productcode van een bepaald SMC-product zien te achterhalen.

DEELNEMEN
Scholen dienen de posters aan te vragen via info@smcpneumatics.nl om deze vervolgens op te hangen en te fotograferen. Vervolgens dienen zij de foto’s te zenden naar wedstrijd@smcpneumatics.nl, onder vermelding van deelname + naam van de school + naam van de leerkracht. Uiteraard dienen leerlingen de opdracht uit te voeren. Zij kunnen vragen naar de deelnamevoorwaarden bij hun docent.

ACHTERGROND
SMC Pneumatics in Amsterdam is een onderdeel van het Japanse SMC Corporation. Bij de multinational werken 15.000 mensen. Het bedrijf is actief in 78 landen en haalde in 2011 een omzet van 4,1 miljard dollar.