• 14/02/2013
  • |     BB

Solvay gaat fabriek voor siliciumdioxide bouwen in Polen

Solvay stelt 75 miljoen euro in vooruitzicht voor een nieuwe fabriek met een jaarcapaciteit van 85.000 ton hoogdispergeerbare silica in Polen.'Een groeimarkt", aldus het bedrijf.

Trefwoorden: #silica, #siliciumdioxide, #solvay, #solvay silia, #tom benner

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solvay, silicaplant in Franse Collognes )

ENGINEERINGNET.BE -- “Er is een sterke vraag naar prestatieverbetering in banden door innovatie in silica". Deze uitspraak stamt van Tom Benner, Voorzitter van Solvay Silica, een zakendivisie van het Belgische Solvay.

Solvay ziet heil in de silica-markt. Niet zonder reden: naar verluidt heeft de strengere regelgeving de afname van 'Zeosil Premium' het afgelopen jaar doen vertienvoudigen (!).

"En we verwachten dat deze sterke groeitrend zich zal voortzetten", voegt Benner eraan toe. Zeosil Premium is een gepatenteerde HDS die de brandstofconsumptie van voertuigen tot 7% kan verlagen.

Solvay Silica geldt ook als de uitvinder van hoogdispergeerbare silica, of siliciumdioxide. Die grondstof wordt hoofdzakelijk toegepast in energiezuinige banden, maar ook in een aantal industriële toepassingen, persoonlijke verzorging en voeding.

De nieuwe Poolse fabriek zal de markten van Oost-Europa en Rusland beleveren. De oplevering van de fabriek is gepland in het derde kwartaal van 2014.

Tegelijk verhoogt het bedrijf ook de capaciteit van zijn fabriek in Qingdao in China, die in 2010 opstartte. Deze capaciteitsuitbreiding is al aan de gang en moet tegen het einde van 2013 zijn afgewerkt. Ze zal de capaciteit van de fabriek op 112.000 ton per jaar brengen.

Deze investeringen volgen overigens op capaciteitsverhogingen in Frankrijk (2012), de VS (2011) en de nieuwe fabriek in Qingdao, China (2010).

Met al deze projecten uitgevoerd, zal Solvay's globale jaarlijkse productiecapaciteit voor hoogdispergeerbare silica nagenoeg 500.000 ton bedragen, een verdubbeling ten opzichte van 2010.