• 19/02/2013
  • |     BB

Nieuwe ‹Medical Technology Club› moet Belgische export aanzwengelen

Technologiefederatie wil Belgische toeleveranciers aan de medische wereld internationaal op de kaart zetten. Ook in medische technologie moet ‘made in Belgium" een begrip worden.

Trefwoorden: #agoria, #Demuynck, #Hospibel, #Medical Technology Club

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ansell Healthcare Genk )

ENGINEERINGNET.BE -- Agoria, de federatie van de technologische industrie, wil alle fabrikanten, toeleveranciers en ontwikkelaars van medische technieken verzamelen in een nieuwe exportgroep: de Medical Technology Club.

Die club moet in de allereerste plaats in België ontwikkelde technologie meer bekendheid verlenen in het buitenland. “Want ons land heeft een uitstekende reputatie op het vlak van gezondheidszorg,” zegt Peter Demuynck, directeur International Business van Agoria. Er wordt gemikt op de zeventigtal leden.

De promotie zal onder meer via prinselijke of eigen exportmissies naar het buitenland en seminaries verlopen. In april bijvoorbeeld zal de Club aanwezig zijn op het eHealthcongres van Berlijn. Hoeveel werkingsbudget in totaal vrijgemaakt wordt, deelde de federatie niet mee.

De nieuwe club borduurt verder op de bestaande exportclub Hospibel, maar heeft ambitieuzer plannen. Bijvoorbeeld om naar grote internationale zorginstellingen te stappen, in de eerste fase vooral op de Europese markt.

De federatie heeft overigens ervaring met dit soort clubs. Het heeft er een hele reeks, zoals rond de thema’s sporttechnologie, infrastructuur, hernieuwbare energie, fossiele energie en voeding, waarvan de leden gezamenlijk hun knowhow en producten in het buitenland promoten. Operationeel is de goede werking en opvolging dus verzekerd.


ACHTERGROND
De wereld staat voor belangrijke demografische uitdagingen en de globale levensverwachting stijgt. Dat maakt van de markt voor medische technologie een van de meest veelbelovende bedrijfstakken.

Technologieën voor de diagnose, behandeling en preventie van ziekten, voor herstel en voor telegeneeskunde worden steeds belangrijker. In België werken goed 400.000 mensen direct of indirect in de medische sector.

Ons land herbergt ook heel wat technologiebedrijven die sterk staan in een aantal medische niches: denk maar aan software voor elektronische medische dossiers, proton-radiotherapie, lasertechnologie, medische robotica, splints, hechtingen en medische verlichting.