• 20/02/2013

Opleiding preventieadviseur: voorwaarden flexibeler, bijscholing strenger

De voorwaarden van de vorming tot preventieadviseur worden voor de 3de keer in 10 jaar tijd gewijzigd. Blijkbaar is de wetgever niet tevreden over de toelatingsvoorwaarden tot de opleiding.

Trefwoorden: #adviseur, #Agoria, #opleidingen, #preventie, #preventieadviseur

Lees verder

opleidingen

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE -- De meest recente aanpassing, doorgevoerd via het KB van 29 januari 2013, verscheen in het Belgisch Staatsblad van 12 februari 2013.

De wijzigingen die dit KB doorvoert, hebben enkel betrekking op de opleidingen van niveau 1 en 2. Aan de voorwaarden met betrekking tot de basiskennis (zogenaamde niveau 3-opleiding) is niets veranderd. Ook aan het principe dat een preventieadviseur een opleiding moet volgen, wordt geen afbreuk gedaan.

Om te worden toegelaten tot de aanvullende vorming niveau 1 is een bachelordiploma van een universiteit of hoger onderwijs op universitair niveau nodig. Dat blijft zo.

Nieuw is dat een preventieadviseur met niveau 2 de studie kan aanvatten van de specialisatiemodule van het eerste niveau indien hij 5 jaar praktische ervaring heeft in een interne of externe dienst. Ook de attestering door de Directie Toezicht op het Werk is geschrapt. De organisator kan de cursist ook vrijstellen van de vakken waarover hij een examen of een proef heeft afgelegd in het kader van de vorming voor bachelor of master.

De cursisten die de opleiding hoger secundair onderwijs of hoger secundaire leergangen gevolgd hebben, kunnen worden toegelaten tot niveau 2. Dat blijft zo. Nieuw is dat een preventieadviseur met een basisvorming de studie niveau 2 kan aanvatten indien hij 5 jaar ervaring heeft in een interne of externe dienst.

Wat de basisvorming betreft, zijn er geen voorwaarden om toegelaten te worden. Ook dat blijft zo.

De bijscholing wordt strenger: elk jaar moet de preventieadviseur 3 dagen bijscholing volgen voor vaardigheden of kennisgebieden in verband met de wet welzijn. Het aantal organisatoren van deze bijscholing wordt uitgebreid.

Naast de wijzigingen voor de interne preventieadviseurs worden ook de opleidingsvoorwaarden voor preventieadviseurs van de externe diensten aangepast.


(bron: Agoria)