• 20/02/2013

Nauwkeurig referentievlak voor Nederlandse kustwater

Het realiseren van een nauwkeurig en gemakkelijk toetsbaar referentievlak van de kustwateren van Nederland is een nieuw project van de TU Delft.

Trefwoorden: #kustwater, #Nederland, #referentievlak, #STW, #subsidies, #TU Delft

Lees verder

Nieuws

( Foto: STW )

ENGINEERINGNET.NL -- Het bestuur van Technologiestichting STW heeft vijf nieuwe technisch-wetenschappelijke projecten gehonoreerd, waaronder dit project van de TU Delft.

Opmerkelijk genoeg is het grondgebied van Nederland nauwkeurig in kaart gebracht, maar is er geen goed referentievlak voor de Waddenzee en het continentale plat van de Noordzee.

Dat referentievlak geeft aan hoe hoog het water zou staan als er geen effecten van wind, golven of getijden zouden zijn.

Dat model is belangrijk voor bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden in vaargeulen, het leggen van onderzeese kabels of bij het bepalen van de maximale lading van zeeschepen zonder dat ze vastlopen op hun route.

Offshore-industrie, scheepvaart, water- en kustbeheer: ze hebben allemaal behoefte aan een nauwkeurig en gemakkelijk toegankelijk referentievlak op zee en de beschrijving van de ligging van dat vlak ten opzichte van het NAP.

Dit STW-project realiseert een dergelijk referentievlak en gaat Nederland en zijn kustwateren goed laten aansluiten bij het European Terrestrial Reference System ERTS89.

Dat gaan de onderzoekers in dit project doen door zwaartekrachtdata van onder andere de satellieten GRACE en GOCE, radarhoogtemetingen en waterstandsmetingen van getijdestations op de wal en op zee in een ‘feedback loop’ te koppelen aan een hydrodynamisch model voor ondiep water.

Dit model samen met een nieuwe geoïde (de precieze meetkundige beschrijving van de onregelmatige vorm van de aarde) is voor gebruikers van kust en zeebodem van groot praktisch belang.

Een goed hoogtestelsel is ook onmisbaar in studies naar zeespiegelstijging, ecosysteem studies, geïntegreerd beheer van kustgebieden en het proactief beperken van rampen.

Tenslotte kan het de weg vrijmaken voor een meer realistische, tijdsafhankelijke representatie van de kielspeling (under keel clearance) in reactie op de toenemende eisen van de scheepvaart om de schepen zo vol als mogelijk te laden.

Projectpartners van de TU Delft zijn Deltares, Dienst der Hydrografie van de Koninklijke Marine en Rijkswaterstaat.

De totale projectkosten zijn € 621.000,- waarvan € 493.000,- gefinancierd door STW.


(GL)