• 20/02/2013

Nieuwe plasmatechniek voorkomt geuroverlast

Reiniging met plasmatechniek blijkt efficiënte en goedkope manier om geurtjes te verwijderen.

Trefwoorden: #geur, #plasma, #TNO

Lees verder

research

ENGINEERINGNET – Steeds meer Nederlandse ondernemingen krijgen klachten van omwonenden vanwege overlast door ongewenste geuren.

André Tennekes van een firma uit Sneek vermoedde dat reiniging met plasmatechniek een efficiënte en goedkope manier zou zijn om die geurtjes te verwijderen. Hij klopte aan bij TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) om de techniek onder de knie te krijgen.

Tennekes ging op zoek naar alternatieven en vond die in het gebruik van plasma, een fase waarin deeltjes van een gasvormige stof door het toevoegen van energie in meer of mindere mate zijn geïoniseerd. André Schilt, TNO: “De ionen en radicalen in het plasma zorgen voor net voldoende oxidatie of opbreken van de geurmoleculen om de onaangename geur te laten verdwijnen."

Het was niet eenvoudig om een plasma te produceren in een zeer vochtige en vervuilde luchtstroom, zoals die van een varkenshouderij. Toevoegen van plasma van buitenaf zou inefficiënt zijn vanwege de beperkte levensduur van de plasmaradicalen. Schilt: “Daarom hebben we samen met André Tennekes gewerkt aan een robuust systeem, dat direct contact tussen plasma en geurstroom mogelijk maakt en ongevoelig is voor stof en vocht.”

Tennekes voegt toe: “We hebben nu een proces dat schoon en goedkoop is en geschikt voor toepassing op grote schaal. Het is ook eenvoudig te bedienen. Een druk op de knop en je kunt tot negentig procent van de ongewenste geuren verwijderen. Een prototype heeft met succes gedraaid bij een proefboerderij en de eerste order -van een producent van veevoeder- is binnen.”

Er zijn ook mogelijke toepassingen in de gezondheidszorg, bijvoorbeeld het onschadelijk maken van ziekmakers als bacteriën in luchtbehandelingssystemen in ziekenhuizen.

Schilt: “Bedrijven die belangstelling hebben voor deze of andere toepassingen, nodig ik uit om contact op te nemen.”


(KV) (foto wikipedia: een veevoederbedrijf)