• 28/02/2013

Spijsvertering gesimuleerd met TIM (+video)

De gastro-intestinale modellen (TIM) met een hoge voorspellende waarde van het Nederlandse TNO maken simulatie van de spijsvertering mogelijk.

Trefwoorden: #onderzoek, #spijsvertering, #TIM, #TNO, #voeding

Lees verder

research

( Foto: screenshot video TNO )

ENGINEERINGNET -- We eten elke dag. Voedsel is onze bron van energie. Maar hoe werkt het nu precies? Hoe werkt ons complexe spijsverteringssysteem? De processen in ons lichaam zijn moeilijk te controleren.

De TIM-modellen hebben veel voordelen. Deze gastro-intestinale modellen zijn flexibel, accuraat en produceren zeer goed reproductieve resultaten. Ze besparen daardoor tijd en verminderen de noodzaak van dierproeven.

Voedings- en functionele eigenschappen, of voedingsmiddelen en ingrediënten, kunnen worden beoordeeld onder gesimuleerde fysiologische spijsverteringsvoorwaarden.

TIM-1 simuleert de spijsvertering in de maag en de dunne darm. TIM-2 staat voor de dikke darm. De modellen zijn uitvoerig gevalideerd op basis van gegevens uit voedingsonderzoek bij mens en dier.

In de TIM systemen kunnen we gedrag van enkelvoudige verbindingen maar ook van complete maaltijden bestuderen. De resultaten worden gekenmerkt door een ongeëvenaarde voorspellende kracht.

Hoe het allemaal werkt is nu te zien in een animatie (video hieronder). (GL)

Video: