• 01/03/2013
  • |     BB

Belgische wetenschappers ontdekken meteoriet van 18 kg op Antarctica

Een team Belgische wetenschappers die werken op de onderzoeksbasis Princess Elisabeth Antarctica heeft een meteoriet van 18 kg ontdekt die ingebed zat in de Antarctische ijskap.

Trefwoorden: #Antarctica, #chondriet, #meteoriet, #Princess Elisabeth, #Vincent Debaille

Lees verder

research

( Foto: International Polar Foundation, Vinciane Debaille )

ENGINEERINGNET -- De vijf wetenschappers, die recent teruggekeerd zijn in België, maakten deel uit van een 40-daagse expeditie 140 kilometer ten zuiden van de Belgische basis Princess Elisabeth Antarctica.

Het team was op zoek naar meteorieten die verspreid zijn over het Nansen Ice Field toen ze een 18 kilogram zwaar exemplaar vonden. In het totaal ontdekte het team 425 meteorieten met een totaal gewicht van 75 kg.

"Normaal vonden we niet zo'n grote meteorieten op Antarctica," zegt Vincent Debaille, een geoloog van de ULB die het Belgische team leidde tijdens de expeditie. "Dit is de grootste meteoriet die in 25 jaar gevonden is in oostelijk Antarctica."

Een eerste veldanalyse geeft aan dat het een gewone chondriet is, de vaakst voorkomende soort meteorieten. De fusiekorst – de buitenkant van de meteoriet – was geërodeerd, waardoor de wetenschappers het gesteente eronder konden onderzoeken.

Op dit ogenblik is de meteoriet in Japan, waar hij aan een speciaal ontdooiingsproces onderworpen wordt – dat moet ervoor zorgen dat er geen water in het gesteente dringt – maar in de toekomst wordt hij naar België gebracht.


ACHTERGROND
Van de Antarctische meteorieten - 38.537 in totaal - hebben er slechts 30 een massa groter dan 18 kg. De meteoriet van 18 kg is de vijfde grootste ooit ontdekt in oostelijk Antarctica (Dronning Maud Land) en hij is de eerste van die omvang die in het gebied gevonden werd sinds 1988. Per jaar worden ongeveer 1.000 meteorieten gevonden van minder dan 100g en zowat 100 van minder dan 1kg.