• 06/03/2013
  • |     BB

Grote ondernemingen kapen grootste deel IWT-innovatiesteun weg

59% van door IWT toegekende innovatiesteun gaat naar tien grootste ondernemingen op de lijst. Ingrid Lieten belooft beterschap voor KMO's.

Trefwoorden: #agoria, #ingrid lieten de pril, #innovatie, #iwt

Lees verder

research

( Foto: Janssen Pharmaceutica, chemical development plant in Geel )

ENGINEERINGNET.BE -- Uit het antwoord van innovatieminister Ingrid Lieten op een vraag vanuit het Vlaamse parlement naar de verdeling van de door het IWT uitgereikte bedrijfssubsidies, blijkt dat het vooral de grote bedrijven zijn die hun weg kennen in de administratieve jungle.

Van het beschikbare budget voor bedrijfssteun gaat naar verluidt een kleine 60% naar de tien grootste ondernemingen op de subsidielijst.

In een reactie op haar website laat Vlaams minister Ingrid Lieten weten dat ze eind vorig jaar al een dossier had ingediend bij de Vlaamse regering om meer innovatiesteun naar KMO's te sluizen.

Ingrid Lieten in 'De Ochtend' op Radio 1: "We willen kmo’s duidelijk maken wat innovatie voor hen kan betekenen, hoe hiervoor subsidies te verkrijgen zijn en hoe ze dit globaal het beste aanpakken. Het is overigens niet de bedoeling dat elke kmo nu iets nieuws uitvindt, ze kunnen ook een noodzakelijke schakel vormen in het toepassen van nieuwe technologieën".

Ingrid Lieten benadrukt verder dat het niet de bedoeling is om alle subsidies weg te halen bij de grote bedrijven: “Grote bedrijven werken vaak met toeleveranciers of onderaannemers, en zorgen dus zo ook voor indirecte werkgelegenheid.”

Dat bevestigt ook technologiefederatie Agoria: 'De top 50 van meest innoverende ondernemingen in Vlaanderen is goed voor bijna twee derde van de private O&O-investeringen. Vaak werken grote bedrijven in hun innovatietraject en voor hun productie-activiteiten samen met KMO's. Beide categorieën van bedrijven hebben dus recht op evenredige steun.”

'Voor KMO's gelden bij IWT lagere instapdrempels, hogere subsidiepercentages en de jongste jaren is er aandacht voor het verminderen van de dossierlast. Niettemin kan zeker nog een weg afgelegd worden rond administratieve vereenvoudiging van procedures', vindt Agoria.

”Meer dan 50% van de begroting gaat naar niet-gericht onderzoek zonder veel focus en gericht op de lange termijn. Ook de gebrekkige afstemming van het publiek gefinancierde onderzoek op de onderzoeksagenda van het bedrijfsleven is een pijnpunt,” vindt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen.

"Vlaanderen doet heel veel fundamenteel onderzoek, maar onderzoeksresultaten beter vertalen in activiteiten en dus in jobs is dringend nodig. Een bijsturing is dus aangewezen, zeker in deze crisistijden.”