• 06/03/2013

Mechatronicabedrijven voorspellen omzetdaling van 4% in 2013

De omzet van de Belgische mechatronica kende in 2012 een stijging met 4,1%. Voor 2013 verwachten de bedrijven een terugval met -4%. Die trend werd eind vorig jaar al ingezet.

Trefwoorden: #agoria, #mechatronia

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De uitleveringen van de Belgische mechatronicabedrijven namen over heel 2012 toe met 4,1%. Vooral het vierde kwartaal was een spelbreker: in vergelijking met de vorige kwartalen was er een forse terugval, tot op het niveau van het eerste kwartaal.

Sectoraal zijn de verschillen in het vierde kwartaal heel groot. Zo waren de meest dynamische deeltakken textielmachines (+7,7%), uitrusting voor de voedingsindustrie (+23,5%), specifieke machines (+18,8%) en specifieke installaties (+24,8%).

Maar de sectoren die het slecht deden, kenden een dramatische terugval: pompen & appendages (-20,4%), specifieke componenten (-8,8%), gereedschapsmachines (-15,5%) en materieel voor burgerlijke bouwkunde (-23,7%).

Over hele jaar bekeken zijn de deeltakken pompen & appendages (+20,5%), compressoren (+15,6%) en tandwielen en transmissies (+13,0%) het sterkst gegroeid in vergelijking met 2011. De grootste terugval werd genoteerd voor burgerlijke bouwkunde (-11,8%), specifieke machines (-10,2%) en specifieke installaties (-18,9%).

Ongunstige conjunctuur
Voor de komende kwartalen blijven de resultaten van Agoria's conjunctuurenquêtes weinig gunstig. De verzekerde activiteitsduur heeft zich slechts gedeeltelijk hersteld van de forse daling in oktober.

Met 4,6 maanden zit hij op het gemiddelde van de drie laatste jaren. Samen met de nieuwe terugval van de capaciteitsbenuttingsgraad in januari wijst dit erop dat de activiteit zeker in het voorjaar zwak zal blijven.

In de komende maanden wordt geen verandering verwacht, zo blijkt uit de NBB-barometer voor de sector. Hoewel die zich de jongste drie maanden duidelijk heeft hersteld, blijft hij nog onder het gemiddelde van voor de crisis.

Deze stijging is bovendien grotendeels toe te wijzen aan de verbeterde vraagvooruitzichten. De andere indicatoren zijn slechts lichtjes verbeterd. Dat is met name het geval voor de orderpositie die weliswaar minder negatief wordt beoordeeld dan eind 2012, maar toch nog altijd vrij ongunstig blijft.

Uit een eind 2012 gehouden enquête blijkt dat de Agoria-bedrijven in de mechatronicasector in 2013 een terugval van hun activiteit met 4% verwachten.


(bron en foto: Agoria)