• 06/03/2013
  • |     BB

Eerste onderzoekscentrum ter wereld voor zowel smart als super grids

Wereldprimeur: DNV Kema's nieuwe onderzoekscentrum in Arnhem eerste ter wereld dat samenhang tussen smart grids en super grids onder de loep neemt.

Trefwoorden: #dnv kema, #smart gris, #super grid

Lees verder

research

( Foto: DNV Kema, Theo Bosma )

ENGINEERINGNET -- Het Nederlandse energiekennisbedrijf DNV Kema heeft een strategisch onderzoekscentrum in Arnhem geopend.

Dat zal zich exclusief toeleggen op de ontwikkeling van intelligente elektriciteitsnetten (smart grids) en mega-elektriciteitsnetten (super grids). Voor zover geweten, is ons centrum het enige te wereld dat die samenhang onderzoekt, aldus het bedrijf.

Feit is dat wereldwijd veel elektriciteitsnetten moeten aangepast worden voor het concept van gedistribueerde energieopwekking. Daarbij wordt gekeken naar technologische vooruitgang op het vlak van 'smart grids', maar ook van 'super grids'.

Die laatste zijn nodig om de stroom over grote afstanden te transporteren zonder al te hoge verliezen. Dat gebeurt op spanningsniveaus van 800.000 volt en hoger. Een voorbeeld daarvan is het project om stroom van zonnecentrales in de Sahara naar Europa te brengen.

In het centrum zullen specialisten van DNV Kema samenwerken met klanten, wetenschappers en andere specialisten uit de internationale energiegemeenschap om onderzoekservaringen in praktische oplossingen te vertalen.

“Het succes van de transitie naar een duurzaam energiesysteem is in sterke mate afhankelijk van de manier waarop de bestaande en nieuwe energiesystemen op elkaar aansluiten. Elektriciteitsopwekking uit duurzame bronnen is substantieel anders dan elektriciteitsopwekking uit conventionele bronnen”, aldus Theo Bosma, hoofd van het strategisch onderzoekscentrum.

“Er bestaat wereldwijd behoefte aan extra capaciteit en modernisering van de elektriciteitsinfrastructuur om überhaupt en op een slimmere manier aan deze toenemende vraag te kunnen voldoen.”


ACHTERGROND
Volgens de World Energy Outlook 2012 van het Internationaal Energieagentschap zal de wereldwijde vraag naar elektriciteit tegen 2035 met meer dan 70% toenemen. Deze groei komt vooral van landen buiten de OESO; meer dan de helft alleen al van China en India.

Volgens hetzelfde rapport zal de elektriciteitsopwekking uit duurzame energiebronnen tegen 2035 bijna drie keer zo hoog zal zijn als in 2010; het aandeel van elektriciteit uit duurzame energie in de totale elektriciteitsopwekkingmix zal toenemen van 20% tot 31%.

Ook andere gezaghebbende bronnen duiden op een forse groei van zowel de elektriciteitsvraag als het aandeel duurzame energie.


LEES OOK
De vier trends in onze toekomstige elektriciteitsvoorziening – column door CEO DNV Kema
Het eerste testlab ter wereld voor supergrids komt in Nederland – artikel