• 07/03/2013
  • |     BB

Ingrid Lieten: «We gaan innovatiemanagers voor kmo's opleiden»

59% van IWT-innovatiesubsidies gaan naar 10 bedrijven. ‹Een gekende situatie›, aldus Ingrid Lieten. Er komen aangepaste opleidingen, waaronder eentje tot kmo-innovatiemanager.

Trefwoorden: #ingrid lieten, #innovatie, #iwt, #lieten

Lees verder

opleidingen

( Foto: Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- Vorige week werd het nieuws bekend dat 10 grote ondernemingen samen 59% van de innovatiesteun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie opstrijken.

Dat is een alleszins onevenwichtige verdeling van de middelen: we zijn een land van kmo's, maar om een reden vinden die niet of onvoldoende de weg naar de overheidsbudgetten voor innovatie. Ingrid Lieten daarover in een mededeling:“Deze situatie is al langer gekend. Het is goed dat het debat nu gevoerd wordt.”

Volgen de Vlaamse minister van Innovatie ontbreekt het de Vlaamse kmo’s nochtans niet aan innovatieve ideeën of enthousiasme. Maar er schort duidelijk wat aan de administratieve rompslomp die met een aanvraag gepaard gaat: dat blijkt ook uit een recente bevraging bij kmo-aanvragers.

Lieten: “Daarom heb ik IWT de opdracht gegeven om de administratie te vereenvoudigen. In de loop van 2013 zal het departement EWI de vooruitgang daarvan meten.”

Er is al een plan, aldus Lieten, dat is eind vorig jaar goedgekeurd door de Vlaamse regering. Een van de initiatieven is een speciale opleiding die de Vlaamse innovatiecentra momenteel volop aan het ontwikkelen zijn. Die moet in de toekomst innovatiemanagers opleiden binnen kmo's .

Ingrid Lieten daarover: "De werkgeversorganisaties zullen in samenwerking met de Innovatiecentra en Flanders DC opleidingen geven, met als doel 10.000 kmo’s te bereiken."

"En daar eindigt het niet. We willen méér middelen voor kmo’s, en zijn we aan het uitwerken hoe we het subsidiepercentage voor kmo’s omhoog kunnen trekken. Ten tweede willen we meer onderzoekers binnen kmo’s. We willen bijvoorbeeld meer mogelijkheden bieden om een doctoraat te halen in een bedrijf."


LEES OOK
Grote ondernemingen kapen grootste deel IWT-innovatiesteun weg