• 12/03/2013

Vlaamse regering verkiest ondernemingen met ‘slimme specialisaties’

De Vlaamse regering maakt zijn Nieuw Industrieel Beleid wat concreter: bedrijven moeten inzetten op slimme, gespecialiseerde clusters. En aan 'Nieuw Industrieel Ondernemen' (!) doen...

Trefwoorden: #clusters, #industrieel ondernemen, #ingrid leiten, #innovatie, #kris peeters, #nieuw industrieel beleid

Lees verder

research

( Foto: Festo )

ENGINEERINGNET.BE – De Vlaamse regering, en meer bepaald de ministers Kris Peeters en Ingrid Lieten, hebben een conceptnota voorgesteld, waarin ze stellen dat het nu zaak is in die domeinen waar Vlaanderen het verschil maakt, slimme specialisaties uit te werken. Dat zijn onder meer duurzame energie, mobiliteit, life sciences, zorginnovatie en voeding.

Meteen duikt er alweer een nieuwe term op: 'Nieuw Industrieel Ondernemen'. Ondernemingen die daar aan doen, werken in 'clusters' samen met kennisinstellingen en overheden, over de grenzen heen van de klassieke sectoren. De is dé weg naar de juiste transformatie van onze industrie, zo stelt de Vlaamse regering.

Er lijkt (en is) nog een hele weg af te leggen voor de Vlaamse ondernemers, maar de idee van clustering is niet eens zo vergezocht. In Nederland bijvoorbeeld leveren clusters van technologiebedrijven, meestal in de achtertuin van hun technische universiteiten, ronduit schitterend werk.

Die clusters staan effectief op de wereldkaart en werken als magneten die internationale geldmiddelen voor onderzoek en ontwikkeling aantrekken. Vlaanderen kent het concept van open innovatie en open samenwerking niet echt, en plooit al te vaak terug op zijn eigen kunnen (en geheimhoudingsclausules in onderzoeks- en andere contracten).

Of zoals Kris Peeters en Ingrid Lieten het in hun mededeling zeggen: "Een benadering van ‘ieder voor zich’ is in de context van de nieuwe wereld en industrie van de toekomst heilloos." En ook: "Een dergelijke benadering leidt tot een versnippering van middelen, tot overlapping, en tot gemiste kansen."

Een eerste aanzet is alvast gegeven. Zo is er sinds enkele jaren in Vlaanderen het innovatieplatform voor duurzame chemie 'FISCH' (zie onderaan).

En er zijn hoge verwachtingen voor 'gepersonaliseerde geneeskunde', een domein waarin een aantal Vlaamse bedrijven - geschraagd door investeringsfondsen - geleidelijk het voortouw begint te nemen.


(door Bert Belmans, hoofdredacteur)

LEES OOK:
Over de FISCH-cluster (2011):
ir. Frans Dieryck, essenscia: 'Vlaamse chemie wil Factory of the Future met wereldallure
www.engineeringnet.be/belgie/detailarchief_belgie.asp?Id=6569

Over gepersonaliseerde geneeskunde:
Multiplicom, beloftevolle starter in menselijke genetische diagnostiek
https://engineeringnet.be/belgie/detail_belgie.asp?Id=9639

FOTO
Open innovatie kan wel degelijk tot schitterende resultaten leiden. Deze bionische hand – de 'ExoHand' - is met een open geest voor samenwerking en het delen van de onderzoeksresultaten ontwikkeld door het Duitse Festo, samen met kennisinstellingen en universiteiten.