• 12/03/2013
  • |     BB

R&D-bestedingen in Vlaanderen op hoogste peil ooit

Met 2,69% van het BNP staan de uitgaven van Vlaamse bedrijven aan Onderzoek & Ontwikkeling in 2011 mee aan de Europese top. Het 2%-streefcijfer van Europa voor bedrijven is quasi bereikt.

Trefwoorden: #ECOOM, #ingrid lieten, #o&o, #r&D

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Elke twee jaar wordt de evolutie van de Vlaamse O&O-uitgaven onderzocht. ECOOM, het Expertisecentrum voor O&O Monitoring van de Vlaamse overheid, maakt dan een balans op van de R&D-uitgaven van de Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen.

Dat gebeurde ook zo in 2012, en de resultaten komen duidelijk als een verrassing: de R&D-uitgeven stegen in 2011 met niet minder dan 0,18%, van 2,51% van het Bruto Binnenlands Product (BNP) in 2010 tot 2,69% in 2011. Het vorige record - 2,37% - dateert al van 2001.

Tevreden innovatieminister Ingrid Lieten
Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten is méér dan tevreden: "Nooit stegen de innovatie-inspanningen in Vlaanderen zo spectaculair, en nooit waren de uitgaven voor Onderzoek en Ontwikkeling zo hoog als de voorbije jaren. Vlaanderen sluit hiermee aan bij de Europese kopgroep. Zowel de publieke O&O-uitgaven als die van het bedrijfsleven zijn tijdens deze legislatuur hoger dan ooit tevoren.”

Een deel van de verklaring is mogelijk te vinden in de grote respons van de bedrijven en instellingen op de enquête van ECOOM. Niet minder dan 60% van de aangeschreven bedrijven nam deze maal deel aan het onderzoek. Ook dat is de hoogste respons ooit. Maar het wijst alleszins op een groeiend bewustzijn in de bedrijfswereld dat innovatie de motor is of moet zijn van de Vlaamse economie.

Ook ten opzichte van de Europese landen scoort Vlaanderen uitstekend. Lieten: "Alhoewel het EU27-gemiddelde lichtjes stijgt, en enkele landen er licht op vooruit gaan, zijn deze stijgingen veel beperkter dan deze voor Vlaanderen.”

Europa's 3%-norm in zicht
Eén van de centrale doelstellingen van Europa is dat alle Europese lidstaten jaarlijks 3% van hun Bruto Binnenlands Product aan O&O besteden. Binnen deze 3%-norm zou twee derde van de investeringen moeten komen van private financiering en één derde van publieke financiering.

In dit kader zijn het vooral de O&O-uitgaven van de bedrijven die hoge toppen scheren en ver boven het EU-gemiddelde liggen.

Deze private financiering zit voor 2011 met 1,91% slecht lichtjes onder de doelstelling van 2% van het Bruto Binnenlands Product van Vlaanderen. Maar ook de publiek gefinancierde uitgaven, 0,80% op basis van begrotingsgegevens, lag nooit zo dicht bij de norm van 1% van het BBPR.

Ingrid Lieten: “De 3%-norm komt op basis van de resultaten van deze enquête nu eindelijk in zicht. Het volgehouden Vlaamse O&O- en innovatiebeleid begint nu dus echt vruchten af te werpen en daar ben ik bijzonder trots op."