• 18/03/2013

Bril om kleurenblindheid te verhelpen

Met deze nieuwe bril kunnen mensen met kleurenblindheid de wereld nu normaal in kleur bekijken.

Trefwoorden: #bril, #groen, #kleurenblind, #O2Amps, #oplossing, #rood

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De bril is oorspronkelijk ontwikkeld als hulpmiddel om het zuurstofgehalte en de stroming van bloed net onder het huidoppervlak te bekijken, maar nu blijkt dat kleurenblinden er ook profijt van hebben.

De bril is bedacht door 2AI Labs, een bedrijf dat is mede-opgericht door evolutionair bioloog Mark Changizi, die eerder werkte op het Rensselaer Polytechnical Institute in New York.

Bij 2AI, gaat Changizi door met onderzoek naar de processen in het brein bij het verwerken van visuele informatie. Hij zoekt antwoord op vragen als waarom we kleuren zien en wat voor trucs de hersenen uithalen bij het waarnemen van optische illusies.

Afgelopen zomer ontwikkelde het bedrijf drie brillen, O2Amps genaamd. Speciale filters in de lenzen versterken de perceptie van zuurstof in het bloed onder de huid of de bloedconcentratie, of beide.

De brildrager kan daardoor emoties beter waarnemen. Er zijn al ziekenhuizen die experimenteren met de bril om bijvoorbeeld ten behoeve van bloedafname aderen op te sporen. Ze zouden ook kunnen worden gebruik als een soort globale leugendetector voor politiemensen of beveiligers (of pokerspelers).

Het laboratorium kwam toen op het idee dat de O2Amps mensen zouden kunnen helpen met rood-groen kleurenblindheid, een erfelijke afwijking bij 8 procent van de mannen en 0,5 procent van de vrouwen waardoor zij de kleuren rood en groen niet kunnen onderscheiden.

In november startte 2AI proeven met hun ‘O2Amp Oxy-Iso' om te zien of deze afwijking kon worden gecorrigeerd. De eerste gebruikerservaringen met de bril zijn veelbelovend.

De bril heeft nog wel enkele nadelen. Een van de gevolgen van het versterken van rood en groen is dat de waarneming van blauw en geel juist minder wordt.

Professor Daniel Bor, neurowetenschapper aan de University of Sussex zegt dat hij nu perfect door de Ishihara-test komt, maar dat hij het geelgroene lampje op de babyfoon van zijn dochter niet meer ziet. Ook gele straatverlichting zal vrijwel onzichtbaar worden en daarom wordt aangeraden om de bril niet in het verkeer te dragen.


(bron: Engineers Online, foto: Wikimedia)