• 20/03/2013
  • |     BB

Spacebel werkt samen met consortium voor nieuwe CNES-vluchtleidingcentra

Ruimtevaartorganisatie CNES sluit akkoord van 30 miljoen euro met consortium voor ontwikkeling van toekomstige vluchtleidingcentra. Onder meer het Belgische Spacebel in Angleur is betrokken.

Trefwoorden: #atos, #cso, #merlin, #ruimtevaart, #satelliet, #spacebel, #thales

Lees verder

research

( Foto: Atos )

ENGINEERINGNET -- Een consortium van Atos en Thales heeft het ISIS-platform ontwikkeld, wat staat voor 'Initiative for Space Innovative Standards'.

Dat platform is bedoeld als een gemeenschappelijke standaard, waarop per nieuw gelanceerde satelliet telkens een aangepast vluchtleidingscentrum kan worden ontwikkeld.

De Franse ruimtevaartorganisatie CNES heeft nu ISIS nu gekozen als standaard basisplatform voor zijn toekomstige ruimteprogramma's.

Voor de leden van het consortium – de internationale IT-dienstverlener Atos en het Franse Thales - is dat goed nieuws. Zij halen een contract binnen ter waarde van 30 miljoen euro.

Op hun beurt doen zij beroep op toeleveranciers om bepaalde ISIS-compatibele onderdelen te bouwen. Dat is onder meer het geval met ASTIUM, SCASSI en Telespazio, maar ook met het Belgische Spacebel uit Angleur.

De eerste geplande missies zijn naar verluidt de militaire optische satelliet CSO en het programma MERLIN, dat is gericht op het verrichten van atmosferische metingen (zie onderaan).

De koek van deze twee projecten is netjes verdeeld: Atos is verantwoordelijk voor de ISIS-oplossing voor de MERLIN-missie, en Thales mag die van de CSO-missie voor zijn rekening nemen.

Atos, een internationale IT-dienstverlener met een jaaromzet van 8,8 miljard euro, fungeert als projectmanager van het volledige programma en ontwikkelt de IT-architectuur - van infrastructuur en dataopslag tot human-machine-interfaces - als basis voor alle systeemcomponenten.

Thales op zijn beurt is binnen het consortium verantwoordelijk voor de systeemdefinitie en systeemarchitectuur, het ontwikkelen van Command- en Control-componenten, het vaststellen van vluchtdynamische componenten en systeemvalidatie en -integratie.


ACHTERGROND: CSO en MERLIN
CSO - Composante Spatiale Optique - is het toekomstige militaire optische satellietsysteem voor het multinationale Musis-ruimteprogramma dat wordt uitgevoerd met Duitsland, België, Spanje, Griekenland en Italië. Twee CSO-satellieten komen in de plaats van de bestaande militaire Helios 2-observatiesatellieten. De eerste satelliet wordt in december 2016 in een baan om de aarde gebracht. Met de resolutie van de nieuwe satellieten is het mogelijk kleinere doelen te identificeren, het beschikbare beeldmateriaal te vergroten en sneller ter beschikking te stellen aan de beslissingsbevoegden en de militaire strijdkrachten.

MERLIN is een Duits-Frans atmosferisch methaanmeetproject dat deel uitmaakt van plannen om de klimaatsverandering tegen te gaan. Methaan is een broeikasgas waarbij zich in de afgelopen tien jaar veranderingen hebben voorgedaan waarvan de oorzaak nog onbekend is.