• 21/03/2013
  • |     BB

Lost ingenieursbureau probleem van door ijs geblokkeerde spoorwissels op? (+video)

Is dit (een deel van) de oplossing voor de winterellende op het spoor? ‹Winterhard Wissel› technologie van Nederlandse bureau Arcadis voorkomt blokkering van spoorwissels door ijsbrokken.

Trefwoorden: #arcadis, #KIVI, #NIRIA, #NLingenieurs, #vernufteling, #Winterhard Wissel

Lees verder

Techniek

( Foto: Arcadis )

ENGINEERINGNET -- Talloze ingenieursbureaus hebben zich de afgelopen decennia al over het probleem gebogen: hoe voorkomen we dat er brokken ijs tussen de spoorwissels terechtkomen? Wisselverwarming is niet echt een oplossing, want werkt te traag.

Er zijn al heel wat - vaak ingenieuze - technieken bedacht, maar altijd zat er ergens wel een bezwaar aan vanwege kosten of inpasbaarheid.

Het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis komt nu met een idee dat de eenvoud zelve is: een afdekplaat. 'Die is goedkoop, overal toepasbaar en het maakt het onderhoudsgevoelige systeem van wisselverwarming mogelijk overbodig', aldus het bureau.

Er moet wat in zitten, want deze week sleepte de techniek de prestigieuze ingenieursprijs ‘De Vernufteling’ in de wacht. "Hoe simpel kan het zijn", zei juryvoorzitter Rudolf Das bij de prijsuitreiking.

Hij plaatst er wel de kanttekening bij dat de wisselbescherming zich nog in de praktijk moet bewijzen. "Misschien zitten we ernaast, maar dat er nu een proef komt, stemt ons optimistisch."


ACHTERGROND
De prijs, uitgereikt aan het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project van het afgelopen jaar, is een initiatief van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA, technologietijdschrift ‘De Ingenieur’ en brancheorganisatie NLingenieurs in Nederland.


Bekijk de video om Winterhard Wissel aan het werk te zien: