• 21/03/2013
  • |     BB

Privésector verliest ‹War for Talent› van overheid

Grote publiek schat overheid als werkgever op quasi alle vlakken hoger in dan private bedrijven. Alleen qua kwaliteit van het management moeten publieke diensten de duimen (nog) leggen.

Trefwoorden: #civil servant, #icma, #job, #randstad, #vacature

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET -- 14.000 respondenten beoordeelden eind vorig jaar 180 private en 29 publieke diensten/bedrijven met meer dan 1.000 werknemers in België. Uit het onderzoek, uitgevoerd door ICMA International in opdracht van Randstad, blijkt dat de private sector gemiddeld genomen veel minder aantrekkelijk is dan de publieke sector.

Bij een privébedrijf willen gemiddeld 25% van de respondenten graag tot zeer graag werken. Bij een publieke dienst is dat 36%. Maar zowel bij private bedrijven als publieke diensten gaat de aantrekkelijkheid er, als gevolg van de economische malaise, op achteruit.

De overheid scoort beter als het over werkzekerheid en de balans werk/privé gaat, maar ook wat betreft het loonpakket, de jobinhoud, de loopbaanmogelijkheden, de opleidingsmogelijkheden, de zorg voor milieu/maatschappij en de werksfeer.

Zelfs de financiële gezondheid van de overheid wordt hoger ingeschat dan deze van de privésector. Alleen inzake kwaliteit van het management scoort de private sector beter.

Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige Randstad: “De perceptie van het groot publiek klopt grotendeels met de realiteit. De jobzekerheid voor vastbenoemde ambtenaren ligt sowieso hoger en dit geldt ook voor contractuelen met een contract van onbepaalde duur."

Volgens Randstad heeft deze sterke score voor de overheid te maken met een positieve dynamiek waar zich een sterke modernisering inzake human resources management voltrekt, gekoppeld aan het ontstaan van een aantrekkelijke en uitdagende civil servant-cultuur.


FOTO
Indien de publieke sector wordt ingeschaald als aparte sector naast de 24 onderscheiden private sectoren dan haalt de sector een derde plaats alleen voorafgegaan door de farmasector (40%) en de media (37%). Opmerkelijk (alhoewel!) is dat de financiële sector verder wegzakt in de algemene klassering. Voor het eerst in de geschiedenis van de Randstad Award staat de sector niet meer in de top tien.

* FMCG = Fast Moving Consumer Goods