• 29/03/2013
  • |     BB

Zijn de Vlaamse provinciale Innovatiecentra nuttig?

Zijn de provinciale Innovatiecentra nuttig voor de Vlaamse economie? Ja, zo blijkt uit een enquête, althans voor 74% van de kmo's die er gebruik van maken.

Trefwoorden: #innovatie, #innovatiecentra, #innovatiecentrum, #iwt, #onderzoek, #technopolis

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- De provinciale Innovatiecentra bieden Vlaamse kmo’s op allerlei manieren ondersteuning bij hun innovatieprocessen. Maar hebben die er ook baat bij?

In opdracht van het IWT – het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie - heeft de Nederlandse Technopolis Groep dat onderzocht. De vragenlijst is verstuurd naar 1.449 Vlaamse bedrijven –klanten van de Innovatiecentra.

478 bedrijven hebben de enquête ingevuld (33,9%). De ‘typische’ respondent telt 7 werknemers (de mediaan). Ruim 82% van deze respondenten waren kleine ondernemingen (minder dan 50 werknemers), wat een weerspiegeling is van de doelgroep.

Bedrijven blijken door de ondersteuning vooral beter op de hoogte van de mogelijkheden om externe financiering voor innovatie te verwerven en beter in staat om hun innovatietrajecten te structureren.

De ondersteuning versnelt bijvoorbeeld de innovatieprocessen. 84% van de bedrijven geeft aan dat de innovatie zonder ondersteuning niet, slechts gedeeltelijk of pas op een later tijdstip zou zijn doorgegaan. 13% geeft aan dat de innovatie helemaal niet zou zijn doorgegaan.

24% van de bedrijven gaf aan nu al een marktrijpe innovatie (proces, product en/of dienst) te hebben ontwikkeld als gevolg van de ondersteuning door de Innovatiecentra.

Daarnaast gaf nog eens ruim de helft van de bedrijven aan dat de ondersteuning binnen een tijdsbestek van twee jaar zal leiden tot concrete nieuwe producten, processen en/of diensten. Vooral dit laatste is belangrijk, want daar gaat het per slot van rekening om.